• MATEMATICKÁ PRECHÁDZKA
          • MATEMATICKÁ PRECHÁDZKA

          • Aj v tomto školskom roku sme záverečné hodiny matematiky so žiakmi 5. až 9. ročníka strávili netradične na "matematickej prechádzke". Matematické úlohy riešili žiaci priamo v teréne prostredníctvom mobilnej aplikácie MathCityMap. V praxi si tak overili, čo sa počas roka naučili. Potrebné údaje si museli odmerať, spočítať alebo zistiť priamo na určených stanovištiach. Pri každej úlohe mali aj nápovede, ktoré mohli využiť. Za každú správne vyriešenú úlohu získavali body. Pri riešení úloh sa naplno prejavila ich súťaživosť, ale aj schopnosť spolupracovať v skupine. Verím, že matematická prechádzka nielen overila vedomosti žiakov, ale aj spestrila vyučovanie matematiky.

            Mgr. S. Smolková

        • ÚČELOVÉ CVIČENIE 2. STUPŇA
          • ÚČELOVÉ CVIČENIE 2. STUPŇA

          • Dňa 23. 6. 2023 absolvovali žiaci druhého stupňa našej školy účelové cvičenie zamerané na riešenie mimoriadnych udalostí, zdravotnú prípravu, pohyb a pobyt v prírode. Začalo sa požiarnym poplachom, pri ktorom nielen žiaci, ale všetky osoby v budove bezpečne opustili priestory školy. Po presune na určené stanovisko prebehli rôzne súťaže a aktivity, v ktorých sa žiaci niečo nové naučili a zašportovali si. Nakoniec sa unavení žiaci pod vedením triednych učiteľov presunuli do školy, kde bolo účelové cvičenie ukončené.

            Ing. M. Šimoňák

        • DEŇ RODINY 2023
          • DEŇ RODINY 2023

          • Ej, rodzini nastupene pri škoľe, pri škoľe, prišľi sebe zasuťažic spoločňe, spoločňe...

            Tradícia pokračuje. V piatok 16. júna bolo v areáli školy opäť veselo. Naši žiaci a deti sa poobede vrátili do školy spolu so svojimi rodičmi a príbuznými, aby mohli medzi sebou súperiť, niečo dobré si zajesť, porozprávať sa, navzájom sa spoznávať a hlavne zabaviť sa. Deň rodiny otvorila príhovorom pani riaditeľka s duchovným otcom, prváčikovia zarecitovali básničku o rodine a deti zaspievali hymnu tohto dňa. Potom sa už členovia rodín striedali na mnohých stanovištiach, kde plnili najmä športové, ale i logické úlohy. Za ich splnenie boli zaradení do žrebovania o odmeny. Pre deti bolo najväčšou atrakciou určite maľovanie na tvár. Aj deti samotné mali priestor na maľovanie, a to na fóliu, kde sa snažili zachytiť členov svojej rodiny. Po súťažení na stanovištiach si ešte rodičia zmerali sily medzi sebou či s učiteľmi v zábavných súťažiach. Po náročných výkonoch všetkých zasýtil chutný guláš pána kuchára Milana. Maškrtníci ocenili, že mnohé mamičky či pani učiteľky priniesli výborné koláče. Na čo sa však každý tešil najviac, bolo žrebovanie tomboly, pretože v nej bolo ohromné množstvo hodnotných cien. Ďakujeme všetkým sponzorom a pomocníkom, vďaka ktorým to bol naozaj vydarený deň, a veríme, že sa o rok zídeme v ešte hojnejšom počte.

            Mgr. M. Lendacká

        • VYHODNOTENIE SÚŤAŽE RECYKLUJ A VYHRAJ S MILK-AGROM 2022/2023
          • VYHODNOTENIE SÚŤAŽE RECYKLUJ A VYHRAJ S MILK-AGROM 2022/2023

          • Tento školský rok bol náročný, no aj napriek tomu naši zberači boli opäť úspešní. Preto sa chceme poďakovať všetkým zberateľom SABI tetrapakov a viečok.  

            V kategórii v zbere TETRAPAKOV sme získali skvelé 3. miesto.

            Najlepší zberači budú ocenení na slávnostnom ukončení školského roka 2022/2023 😊

            Výhercovia:

            Výherná kategória SABI TETRAPAK:

            1. Haladej Adrián
            2. Haladej Juraj
            3. Semanová Simona
            4. Miženková Terézia
            5. Kozáková Monika
            6. Gajdošová Nina
            7. Petruška Timotej
            8. Grejták Erik
            9. Gajdošová Gabriela
            10. Haladejová Olívia

            Kategória SABI viečka:

            1. Grejták Šimon
            2. Seman Pavol
            3. Seman Matúš
            4. Strelec Miroslav
            5. Haladej Patrik
            6. Gajdošová Gabriela
            7. Smolko Jakub
            8. Haladej Adrián
            9. Harkabusová Karolína
            10. Petruška Timotej

            Ešte raz ďakujeme a výhercom srdečne blahoželáme. Prajeme veľa chuti s Milk-Agrom. Recyklovať sa ozaj oplatí 😊

            Koordinátorka pre našu školu Mgr. Alexandra Pavelková

        • OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI
          • OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI

          • Teší nás, že žiaci 7.A triedy mohli na hodinách telesnej výchovy zažiť niekoľko zaujímavých športových akcií. Jednou z nich bolo aj plnenie disciplín Olympijského odznaku všestrannosti. Slovenský olympijský a športový výbor v spolupráci s MŠVVaŠ SR chcel projektom za pomoci učiteľov telesnej výchovy podporiť všestranný pohybový rozvoj žiakov. Cieľom bolo otestovať pohybové schopnosti vybraných detí a na základe dosiahnutých výsledkov získať komplexný obraz mladej populácie o jej pohybových schopnostiach spolu s porovnávaním s rovesníkmi z iných slovenských škôl. Zároveň cieľom bola aktivácia detí k pravidelnému športovaniu, motivácia rozvíjať všetky pohybové schopnosti z pohľadu zdravotnej prevencie, identifikácia talentovaných žiakov a tiež podpora súťaživosti. Ambasádorkou projektu je Dominika Cibulková. Žiaci si zmerali svoje sily v týchto disciplínach: člnkový beh, ľah-sed, výdrž v zhybe, skok do diaľky znožmo z miesta, hod medicinbalom a vytrvalostný člnkový beh. Pri ich plnení sa riadne zapotili, ale aj zabavili. Z ich reakcií je jasné, že súťaživosť im nie je cudzia a že šport majú radi, ale aj to, že si tieto hodiny telesnej výchovy riadne užili. Žiaci po splnení a vyhodnotení disciplín obdržali certifikát s vyhodnotením svojich výsledkov v rámci žiakov Slovenska od Olympijského výboru. Taktiež sa presvedčili, ako na tom sú z fyzickej stránky a mohli sa porovnať so svojimi rovesníkmi. O rok budú mať možnosť zistiť, či sa pohybovo zlepšili alebo zhoršili.

            Mgr. M. Horváthová        

        • MEDOVNÍKOVÝ DOMČEK
          • MEDOVNÍKOVÝ DOMČEK

          • DE – TE – NE – LE, DI – TI – NI – LI, aj to sme sa s prváčikmi naučili. A pomohol nám text v šlabikári, v ktorom sa písalo o tom, ako šli DE-TI s ro-DI-čmi do DI-vadla na rozprávku O medov-NÍ-kovom domčeku. A keďže Divadlo Jonáša Záborského v Prešove malo momentálne vo svojom repertoári detské predstavenie Medovníkový domček, bolo rozhodnuté. Jednoducho, museli sme ho vidieť naživo. A tak sme raz ráno nastúpili do autobusu SAD a odcestovali sme do Prešova zažiť divadlo na vlastnej koži. Vďaka tomu mnohí žiaci prvýkrát navštívili divadlo, ale aj kúpili si lístky na autobus u šoféra a aj v automate na lístky MHD. Niektorí prvýkrát cestovali aj trolejbusom. Aby toho nebolo na to doobedie málo, zašli sme sa pozrieť aj na železničnú stanicu, kde tiež poniektorí boli prvýkrát. Bol to náš veľký deň plný zážitkov. A môžeme zaň poďakovať pani Lýdii Virgovičovej a pani Zuzane Virgovičovej, ktoré sú autorkami nášho šlabikára. ĎAKUJEME!

            Tr. uč. Veronika Miženková

        • VZÁCNA POŠTOVÁ ZÁSIELKA
          • VZÁCNA POŠTOVÁ ZÁSIELKA

          • Bol piatok, hodina písania. Zrazu nás v písaní vyrušilo klopanie. Do triedy vstúpila naša vždy usmiata pani poštárka a priniesla nám veľký ťažký balíček prelepený zlatou lepiacou páskou. Na balíčku si žiaci prečítali, že patrí im a že im ho poslali kráľ Písmeno a kráľovná Číslica z Prváckeho kráľovstva. Presne tí, ktorí ma na začiatku šk. roka poverili ich pasovaním za prvákov a ktorých podobizeň máme z triede vystavenú na čestnom mieste. Čo nám len mohli poslať? To bola otázka, ktorú si položil asi každý prváčik spolu so mnou. Od zvedavosti sme balíček hneď otvorili. A čo v ňom bolo? Obrovské prekvapenie. 18 krásnych kníh. Presne pre každého prváčika jedna. Prvácki panovníci veľmi dobre vedia, že knihy sú dvere, ktoré vedú do úžasného sveta, stačí ich len otvoriť a čítať. A tak zvolili najvhodnejší dar, aký len mohli, pretože z prváčikov sa už stali ČITATELIA. Ukončili čítanie v šlabikári, teda poznajú všetky písmená. Tie už pre nich nie sú len akési znaky, dokážu ich premeniť na hlásky a všetky prečítať. Ich veľký prvácky sen sa stal skutočnosťou. V týchto knihách si prečítajú o tom, že aj keď je niekto malým človiečikom a má VEĽKÉ sny, zvládne tie sny premeniť na skutočnosť, len si treba veriť. Verím, že tieto knižky budú pre žiačikov inšpiráciou a zároveň ich motivujú k čítaniu ďalších kníh. A hlavne, že ich bude čítanie baviť! ĎAKUJEME Vám, pán kráľ Písmeno a pani kráľovná Číslica!

            Tr. uč. Mgr. Veronika Miženková

        • KRÁĽOVSTVO VČIEL
          • KRÁĽOVSTVO VČIEL

          • Vďaka Centru environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica sa nám podarilo zapožičať interaktívnu hru Kráľovstvo včiel spolu s jej rozšírením Kráľovstvo opeľovačov. Počas hry sme sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií zo života včiel. Zistili sme, aké nebezpečenstvá na ne číhajú, ako sa o včielky starať a prečo sú pre nás dôležité. Na začiatku sa žiaci rozdelili do 4 tímov – včelstiev. V každom včelstve, tak ako to vo včeľom živote býva, bola jedna kráľovná. Cieľom hry bolo nazbierať dostatok medu na zimu. Tím, ktorý nazbieral najviac medových kvapiek, bol najlepšie zásobený a pripravený na zimu. Hrou sa to všetko neskončilo, pokračovali sme s témou včielok aj na hodinách výtvarnej výchovy či matematiky. Ďakujeme CEEV Živici za skvelú možnosť dozvedieť sa toľko zaujímavých informácií o živočíchovi, ktorý je napriek svojej veľkosti pre život na zemi tak nesmierne dôležitý.

            Mgr. Veronika Miženková

        • MAMUT 2023
          • MAMUT 2023

          • „V Snehulienkinej záhrade je 133 lienok bez bodiek. Hapčí najprv prikreslil bodku každej druhej lienke, potom každej tretej a potom každej piatej. Koľko bude na konci lienok s práve dvoma bodkami?“

            „Vedko ide na 3 dni do bane. Berie si tam zelené, žlté a červené topánky, fialové, modré a oranžové traky. Zelené topánky si obúva vždy k fialovým trakom. Červené topánky si nikdy neobúva k oranžovým trakom. Koľko rôznych postupností kombinácií topánok a trakov na dané 3 dni môže Vedko mať, keď nebude mať jedny topánky ani jedny traky dva dni po sebe?“

            To je len malá ukážka úloh 21. ročníka matematickej súťaže MAMUT. Päťčlenné družstvo žiakov 4. a 5. ročníka v zložení Marek Blizman, Nina Gajdošová, Erik Grejták, Liliana Lešková, Simona Šimková sa zúčastnilo matematickej súťaže MAMUT, ktorú organizovali Prírodovedecká fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach v spolupráci so Združením STROM. V areáli ZŠ Mateja Lechkého si členovia 52 družstiev základných škôl a gymnázií rozložili deky, vybrali perá, ceruzy a 120 minút riešili matematické úlohy troch úrovní obťažnosti. Okrem toho mohli absolvovať aj tri športové úlohy, aby si vysúťažili nové zadanie matematickej úlohy. Tím s názvom Lipovčatá sa umiestnil na 27. mieste. Našim žiakom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu a tešíme sa na ďalší ročník súťaže.

            Mgr. M. Horváthová

        • ŠKOLSKÝ VÝLET – 1. STUPEŇ
          • ŠKOLSKÝ VÝLET – 1. STUPEŇ

          • Deň detí sme si my, žiaci 1. stupňa, spestrili školským výletom. Výlet sa začal návštevou Jasovskej jaskyne s nádhernou sintrovou výzdobou. Pohodlný autobus nás priviezol rovno pred jej vstup a po chvíľke teórie sme odhodlane vstúpili do jej útrob. Jasovská jaskyňa je známa aj historickým nápisom z roku 1452, ktorý zaznamenáva víťazstvo vojsk Jana Jiskru z Brandýsa. Kochali sme sa nevšednou krásou jaskyne a s nadšením počúvali odborný výklad o jej vzniku, majestátnej výzdobe, osídlení pravekými ľuďmi i živočíšnou ríšou. Dozvedeli sme sa toho veľa, napríklad čo sú stalaktity, stalagmity, stalagnáty. Očaril nás tam aj kameň ako srdce – hovorí sa, že ak srdce spadne, spadne celá jaskyňa. Na konci sme videli kosti medveďa jaskynného a líšok. Po prehliadke jaskyne zapísanej v zozname UNESCO sme sa presunuli do penziónu k stolom s chutným obedom. Náš výlet pokračoval návštevou ZOO v Košiciach. Počasie bolo ideálne, slniečko nás sprevádzalo po celý čas náučno-vzdelávacími chodníkmi. Hneď pri bráne nás vítali voľne sa prechádzajúce pávy. Všetkých nás očarili opičky, kondor, orol, sovy, plameniaky, veselé surikaty, malé tučniaky, ale i zebry, vylihujúca levica alebo najväčší hlodavec kapybara močiarna. Mnohé z detí videli po prvýkrát tieto zvieratká naživo. Veľkým  lákadlom v nádhernom prostredí malebného údolia s potokom bol DinoPark. S úžasom, ale občas aj so strachom sme prechádzali okolo verných napodobenín obrovských zvierat – dinosaurov. Páčil sa nám aj filmový príbeh v 3D kine – Triceraptos. Prežili sme skvelý deň plný zážitkov a domov sme sa vrátili spokojní a šťastní

            Mgr. M. Horváthová

        • SVETOVÝ DEŇ BEZ TABAKU
          • SVETOVÝ DEŇ BEZ TABAKU

          • 31. máj bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou v roku 1987 za Svetový deň bez tabaku (World No Tobacco Day). Zmyslom tohto dňa je zlepšiť informovanie o nepriaznivých zdravotných následkoch fajčenia v mladom veku, podporiť a chrániť deti a mládež pred aktívnym a pasívnym fajčením. Najsilnejšou motiváciou pre skoncovanie s fajčením je uvedomenie si závažných negatívnych dopadov pôsobenia tabakových výrobkov na vlastné zdravie. Svoj postoj k fajčeniu nám žiaci 5. – 9. roč. ukázali svojimi kresbami, ktoré vytvorili pod dohľadom p. uč. Horváthovej a p. uč. Štofilovej na hodinách výtvarnej výchovy. Najkrajšie práce sme vystavili na nástenke.

            Mgr. M. Šimoňák

        • BOTANIKIÁDA 2023
          • BOTANIKIÁDA 2023

          • Aj tento rok boli naši piataci úspeční a podarilo sa nám zúčastniť sa na regionálnom kole už 12. ročníka Botanikiády, ktoré organizuje Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach. Naši súťažiaci Nina Gajdošová a Erik Grejták poznávali rastliny, dreviny, riešili pracovné listy, zaujímavé tajničky na tému vody a klimatických zmien. Na pamiatku si odniesli domov aj kvitnúcu rastlinku, ktorú si vlastnoručne presadili 😊.

            Ďakujeme za reprezentáciu.

            Mgr. Alexandra Pavelková

        • ŠKOLSKÝ VÝLET – 2. STUPEŇ
          • ŠKOLSKÝ VÝLET – 2. STUPEŇ

          • Posledný májový deň bol pre žiakov 2. stupňa predčasnou oslavou Dňa detí. Väčšina z nich sa totiž zúčastnila na koncoročnom školskom výlete, ktorého cieľom bolo rekreačné stredisko Alpinka pri Košiciach. Naša cesta sa nezačala celkom ideálne, keďže sme na takmer hodinu uviazli v kolóne na vjazde do Košíc. To bola našťastie jediná nepríjemnosť a zvyšok dňa dopadol na jednotku.

            Naše dobrodružstvo sa začalo 4-kilometrovou jazdou vláčikom Čermeľským údolím zo stanice Čermeľ až na Alpinku. Tam sme sa rozdelili do 2 skupín. Všetci chlapci a odvážna Kaja zamierili na paintball, kde proti sebe bojovali v tímoch a zastrieľali si na seba zbraňami nabitými nábojmi s farbou. Ostatné dievčatá išli prekonať svoj strach z výšky na lanovú dráhu Tarzanie. Všetky zvládli náročné pohyblivé chodníčky v korunách stromov i spúšťanie sa po kovovom lane. Po oboch fyzicky náročných aktivitách sme si dali chutný obed v miestnej reštaurácii a presunuli sme sa za ďalšou zábavou, ktorou bola jazda na mechanicky poháňaných drezinách po ovále. Vyšťavení poháňaním drezín i zmorení letným slnkom sme sa opäť vláčikom zviezli na Čermeľ. Výlet sme zakončili v centre Košíc, kde mali žiaci rozchod, aby mohli nakúpiť suveníry či len tak nasať atmosféru veľkomesta.

            Bol to skvelý deň, počasie nám prialo a kto s nami nebol, môže ľutovať. Nabudúce neváhajte 😊

            Mgr. M. Lendacká

        • NÁVŠTEVA JASKYNE Z MATERSKEJ ŠKOLY
          • NÁVŠTEVA JASKYNE Z MATERSKEJ ŠKOLY

          • Dňa 23. 5. 2023 sme sa pri príležitosti blížiaceho sa sviatku všetkých detí, Dňa detí, vybrali spoznať a preskúmať blízku jaskyňu Zlá diera. Odvážne sme zdolávali tmavé zákutia jaskyne, prekonávali strach, pozorovali sme netopiere a dozvedeli sa zaujímavosti o živote v jaskyni. Z jaskyne sme sa presunuli do Lačnova, kde nám chutný obed od pani kuchárok priviezol pán školník. Celé popoludnie sme strávili hrami a súťažami. Upiekli sme si na ohni aj cesto na paličke a odpočinuli sme si na dekách v stane na lúke. Odmenou nám boli nielen zážitky a pocit, že sme celý deň spoločne zvládli, ale aj nanuk a malý darček. Už sa tešíme na ďalšie dobrodružstvá.

            Mgr. Z. Forišová

        • TAKE ME OUT – MŠ
          • TAKE ME OUT – MŠ

          • Materská škola sa v týždni od 15. 5. do 19. 5. 2023 zapojila do medzinarodného projektu TAKE ME OUT. Deti sa nezľakli ani upršaného počasia a naplno si užívali pobyt vonku v daždi. Vyskúšali si, aké jednoduché je zachytávať dažďovú vodu, ako ju môžu ďalej využiť. Odvážne vkročili aj do veľkých kaluží, počúvali hudbu dažďa, pozorovali hmyz v tráve, liezli na stromy, vyrábali prírodný obraz. Celý týždeň sa deti von tešili, najviac sa im páčilo, keď pršalo.

            Bc. A. Kundeková

        • NOC V ŠKOLE
          • NOC V ŠKOLE

          • V piatok 26. 5. 2023 sa siedmaci dobrovoľne a s radosťou vrátili poobede do školy, lebo sme sa rozhodli spoločne stráviť noc v škole. Témou akcie bolo oboznámiť sa s gastronómiou rôznych štátov sveta. Žiaci aj pani učiteľky si vybrali ľubovoľnú krajinu a priniesli všetkým ochutnať niečo z jej typických jedál. Ochutnali sme sladučké francúzske croissanty, makronky, taliansku pizzu, indické baklažánové curry, ruské pirôžky a tvarohové koláčiky, Mozartove gule, americké cookies aj popcorn.

            Takto posilnení sa žiaci pustili do súťaženia. Najprv hľadali QR kódy s úlohami v areáli školy. Pri ich riešení využili vedomosti z rôznych predmetov a získali číselné kódy. Pomocou týchto kódov sa im podarilo otvoriť zámky na truhlici a rozdelili si zaslúžený „poklad“ (čokoládové dukáty, šampanské, chipsy). Potom si v kvíze overili ako sa navzájom poznajú, riešili rôzne rébusy, z písmen vytvárali pomocou indícií slová a iné. Za svoje výkony si všetci zaslúžili čokoládové medaily.

            Zahrali sme si aj rôzne spoločenské hry: rummikub, ubongo, speedy. Nezabudli sme ani na oslávencov: Viktóriu a Dominika, ktorým spolužiačky upiekli muffiny a priniesli darčeky. Poriadne unavení sme sa napokon uložili spať do pripravených spacákov. Zaspávanie síce trvalo dosť dlho, ale napokon zaspali všetci. Verím, že sa nám spoločná noc v škole vydarila a budeme na ňu dlho spomínať.

            Mgr. S. Smolková a Mgr. M. Lendacká

        • TAKE ME OUT
          • TAKE ME OUT

          • našej základnej škole s materskou školou sa „učíme“ učiť viac vonku. Aj preto sme sa zapojili do výzvy Take me out – Zober ma von. Je to medzinárodný projekt, ktorého cieľom je nielen učenie vonku, ale vlastne to, aby deti trávili čo najviac času pobytom na čerstvom vzduchu. V tomto kole kampane sa spolu s nami zapojilo celkovo 177 materských a základných škôl, s 11 261 deťmi a 1 161 učiteľmi, zo štyroch krajín: z Estónska, Veľkej Británie, Českej republiky a Slovenskej republiky. V rámci týždňa Take me out sme sa rozhodli vyskúšať si v čo najväčšej miere čo najviac aktivít v prírode.

            Časť detí z 1. stupňa počas tohto týždňa absolvovala školu v prírode v Ždiari. My ostatní sme radi na chvíľu vymenili školské lavice za pobyt na čerstvom vzduchu na školskom dvore, v školskej záhrade alebo aj na Lipovskom hrade.

            Ďakujem pani učiteľkám za kreativitu a chuť skúšať nové veci.

            Mgr. M. Horváthová

        • ŠKOLA V PRÍRODE – ŽDIAR 2023
          • ŠKOLA V PRÍRODE – ŽDIAR 2023

          • Tak sme sa konečne dočkali! Konečne prišiel ten týždeň, na ktorý deti z prvého stupňa tak dlho čakali. Škola v prírode! Mali sme sa skvele, to by vám určite potvrdili všetci zúčastnení. Lúčenie s rodičmi bolo trocha ťažké, ale deti to zvládli a spoločne sme sa vydali na cestu plnú nových zážitkov. Počasie nám síce celý týždeň neprialo, ale to nás neodradilo. Obliekli sme si pršiplášte, obuli si gumáky a hor’ sa von. Vláčikom Maguráčikom sme sa previezli po malebnej dedine Ždiar. Navštívili sme Ždiarske múzeum, krásnu Beliansku jaskyňu, ktorá má až 874 schodov. V takom upršanom počasí to bola fuška, ale deti to s prehľadom zvládli. Celý pobyt sa niesol v téme divokého západu, v ktorom sa deti zhostili úloh šerifa, bankárov a pobočníkov. Spoločnými silami sa snažili dolapiť najhľadanejších zločincov divokého západu. Darilo sa im výborne! Silu si doplnili výborným jedlom, ktoré nám pripravovali v jedálni. Svoj pobyt sme zakončili v Starom Smokovci návštevou stanice Horskej záchrannej služby. Bolo to veľmi poučné. Môžeme len konštatovať, že to bol vydarený týždeň a deti si domov odniesli plno nových poznatkov aj zážitkov.

            Mgr. V. Nováková, Mgr. Ľ. Štofilová

        • MEDZINÁRODNÝ DEŇ MLIEKA
          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ MLIEKA

          • Mliečko, mliečko, to je veda,

            bez neho sa vyrásť nedá.

            Bez mlieka vraj budem malý,

            nebudem mať žiadne svaly.

            Nebudem mať zuby zdravé

            ani pevné kosti stále.

            Teraz to už dobre viem,

            hneď si mliečko nalejem.

            Ponúknem ho všetkým vám,

            veľa zdravia zaželám.

            Deň mlieka je dobrá príležitosť, aby sme si uvedomili jeho význam pre naše zdravie. V 4.A sme si tento deň pripomenuli tematickým dňom. Žiaci si priniesli to, čo im najviac z mliečnych výrobkov chutí – mlieko, bryndzovú nátierku, syrové nite, parenicu, jogurty. Urobili sme si spoločné desiatové posedenie. Potom nasledovali prezentácie „Prečo je mlieko zdravé“ a „Cesta mlieka“. Deň mlieka sme si pripomenuli mnohými zaujímavými aktivitami. O mlieku deti čítali, písali, počítali, tvorili projekty, čítali z grafov, zábavnou formou pracovali s mapou, maľovali, strihali a lepili. Dozvedeli sa o jeho dôležitosti v našej strave a tiež o tom, odkiaľ mlieko získavame a čo všetko sa z neho dá vytvoriť.

            Rozprávali sme sa, aké výhody pre naše zdravie prináša mlieko a mliečne výrobky, aké je veľmi dôležité pre náš rast a vývoj. Rozprávali sme sa aj o rôznych intoleranciách a náhradách mlieka. Okrem toho, že sme získali nové vedomosti a zručnosti, mliečnou odmenou boli pre nás lahodné nanuky.

            Mgr. M. Horváthová

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje