• DEŇ ZEME
          • DEŇ ZEME

          • Dňa 22. apríla sme si v našej škole pripomenuli DEŇ ZEME.

            Motto tohto roku znie – Investujme do našej planéty!

            Čo to znamená?

            Mali by sme zaviesť do nášho každodenného života zmeny, ako napríklad obmedziť používanie plastov, šetriť vodou či vyčistiť okolie od odpadkov. A takto sme prispeli aj my a vyčistili sme brehy lipovského potoka, ktorý preteká okolo našej školy.

            Deň Zeme sme si so žiakmi na 2. stupni pripomenuli aj netradične prostredníctvom únikovej digitálnej hry. Žiaci sa dozvedeli zaujímavé informácie o našej Zemi a potrebe jej ochrany. Získané vedomosti si overili pri riešení rôznorodých úloh. Za správne vyriešené úlohy získavali indície, ktoré im pomohli odomknúť zámok a „zachrániť“ našu Zem.

            So šiestakmi sme na hodine biológie pozorovali lišajníky v okolí našej školy, ktoré sú indikátorom kvality nášho prostredia a upozorňujú na znečistenie ovzdušia. V aktivitách žiaci určovali druhy, merali a počítali vek lišajníkov. Boli sme milo prekvapení, koľko druhov sme našli a na akých rôznych miestach sa vyskytovali.

            Takže nezabúdajme, že každý deň je deň Zeme.

            Veďme k úcte a láske k našej planéte aj svojich najbližších.

            Ďakujeme.

        • DEŇ ZEME - SÚŤAŽ RECYKLUJ A VYHRAJ
          • DEŇ ZEME - SÚŤAŽ RECYKLUJ A VYHRAJ

          • Aj takouto formou dávame najavo, že si našu Zem chránime, vážime, čistíme a odpadový materiál vieme aj  tvorivo spracovať. Každoročne sa zapájame do celoslovenskej environmentálnej súťaže Recykluj a vyhraj s firmou MILK-AGRO, spol. s r. o. Trpezlivo si počkáme na jej vyhodnotenie. Tohto roku sme s deťmi materskej školy vyrobili lietajúci balón, ktorým sa možno raz vyberieme na mliečny výlet. Nasadajte!

            Bc. Antónia Kundeková

        • ZVIERACIE RODINKY V MŠ
          • ZVIERACIE RODINKY V MŠ

          • Tento týždeň sme sa v materskej škole rozprávali o domácich zvieratách a ich mláďatách. Povedali sme si, ako sa o ne treba starať a ako sa k nim máme správať. Veľmi zaujímavá bola návšteva, ktorú sme privítali u nás v triede. Navštívila nás rodinka slimákov, o ktorej nám pútavo porozprávala a ochotne odpovedala na otázky Mgr. Karina Hekkel. Ponuku podržať si krásneho slimáka na svojej dlani nikto neodmietol. Počas vychádzky sme sa boli pozrieť aj na kuriatka, na ktoré sme sa už všetci celý týždeň tešili.

            Mgr. Zuzana Forišová

        • TVORBA HMYZÍCH HOTELOV NA HODINÁCH TECHNIKY
          • TVORBA HMYZÍCH HOTELOV NA HODINÁCH TECHNIKY

          • S našimi kreatívnymi žiakmi sme sa na hodinách THD rozhodli, že vytvoríme hmyzie hotely pre užitočný hmyz určený do našej školskej záhradky. Túto aktivitu sme si pripravili ku Dňu Zeme, ktorý si pripomíname 22. apríla. Hotel je vyrobený z dreveného masívu, ktorý je odolný voči poveternostným vplyvom, a je navrhnutý tak, aby poskytol úkryt a útočisko rôznym druhom hmyzu. Korpus je ošetrený tenkovrstvovou lazúrou. V zime domčeky poslúžia ako zimovisko a v lete zas ako príjemné miesto v tieni pre tieto milé chrobáčiky. Ako materiál na obydlie nám poslúžili rôzne druhy prírodnín ako mach, kúsky drevenej kôry, konáriky, drevené polienka a ďalšie. Veríme, že hotely sa stanú príjemným obydlím pre nenahraditeľný hmyz.

            Ing. Radoslav Pribula

        • PREDVEĽKONOČNÉ TVORIVÉ DIELNE S RODIČMI V MŠ
          • PREDVEĽKONOČNÉ TVORIVÉ DIELNE S RODIČMI V MŠ

          • Týždeň pred veľkonočnými sviatkami boli do materskej školy pozvaní rodičia, aby spolu s deťmi vyrobili veľkonočné ozdoby, pozdravy. Kreativita veru nikomu nechýbala. Deti s rodičmi vyrobili pozdravy, ozdobili vajíčka, vyrobili sliepočky, kuriatka, zajačiky.

            Bc. A. Kundeková

        • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE
          • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

          • Vážení rodičia,

            25.4.2022 sa uskutočnia triedne aktívy - konzultácie od 14.30 - 16.30 h., na ktorých sa zhodnotí prospech, dochádzka a správanie sa žiakov za 3.štvrťrok a uskutočnia sa voľby do rady školy. Bližšie informácie nájdete v sekcii oznamy pre rodičov. Svoj návrh členstva v RŠ za rodičov môžete nahlásiť najneskôr do 22.4.2022 do 9.00 h. (telefonicky, osobne, mailom na zssmslipovce@gmail.com). Účasť na RZ nutná.

            riad. školy Mgr. G. Pavelková

        • VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY
          • VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY

          • Prajeme Vám radostné prežitie veľkonočných sviatkov. Nech je Váš dom plný pokoja, stôl hýri hojnosťou a srdcia blízkych nech sú naplnené láskou a porozumením.

            Veľkonočné prázdniny budú trvať od štvrtka 14.4.2022 do utorka 19.4.2022. Vyučovanie podľa rozvrhu sa začne po prázdninách v stredu 20. 4. 2022. 

        • RECYKLUJ A VYHRAJ SO SABI
          • RECYKLUJ A VYHRAJ SO SABI

          • Milí žiaci,

            zber SABI viečok a SABI tetrapakov sa končí 26. apríla 2022. Po veľkonočných prázdninách je potrebné priniesť  umyté viečka a tatrapaky, ktoré ešte máte nazbierané doma.

            SABI  tetrapaky sa zviažu po 30 ks  a viečka sa do súťaže spočítané vážia.

            Vyhodnotenie bude v mesiaci jún.


            Ďakujeme, že separujete a myslíte ekologicky.

        • NÁVŠTEVA PREDŠKOLÁKOV U PRVÁKOV
          • NÁVŠTEVA PREDŠKOLÁKOV U PRVÁKOV

          • Utorok, 12. apríl, bol pre predškolákov niečím výnimočný. Po úspešnom zápise sa už nevedeli dočkať, kedy navštívia svojich kamarátov prvákov v škole na vyučovaní. Po úvodnom privítaní triednou pani učiteľkou Mgr. Veronikou Novákovou sa predškoláci pustili do práce na interaktívnej tabuli, ale aj v laviciach, kde im prváci ochotne pomáhali a čítali im zadania všetkých úloh. V zošite budúceho prváka plnili úlohy na identifikáciu prvej hlásky v slove podľa obrázkov, počítali, vyfarbovali, rozlišovali číslice a hľadali cestičky v bludisku. Prváci im požičali aj svoje pomôcky a popri plnení úloh im odpovedali na mnoho zvedavých otázok. Predškolákom sa táto návšteva veľmi páčila a všetky úlohy zvládli. A hoci sa prvákmi ešte len stanú, domov si odniesli drobnosť, pozitívnu náladu a svoju prvú domácu úlohu, prvú z mnohých. Ešte raz ďakujeme a už sa tešíme, kedy aj my, terajší predškoláci, zasadneme do školských lavíc už ako prváci.

            Mgr. Zuzana Forišová

        • INTERAKTÍVNA VÝSTAVA DOBA KAMENNÁ
          • INTERAKTÍVNA VÝSTAVA DOBA KAMENNÁ

          • S prvákmi sme sa vybrali na interaktívnu výstavu Doba kamenná v OC NOVUM v Prešove. Žiaci sa na tento deň nesmierne tešili. Po príchode na miesto začiatku výstavy žiaci dostali dobové oblečenie a hneď sa začal výklad. Pani animátorka kládla žiakom aj zaujímavé otázky, na ktoré vedeli okamžite odpovedať. Dozvedeli sme sa, čo robili a ako žili ľudia v dobe kamennej. Veľký úspech mal aj mamut a dobový automobil. Po výstave sme sa presunuli do detského kútika Leopark. Žiaci sa tam do sýtosti vyšantili na preliezkach a trampolínach. Po takom veľkom výdaji energie sme svoje putovanie ukončili v McDonalde, kde si pochutili na hranolčekoch, hamburgeroch či nugetkách.

            Mgr. V. Nováková

        • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA
          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • 6. apríl bol dlho očakávaný pre všetkých predškolákov. Konal sa zápis do 1. ročníka ZŠ pre školský rok 2022/2023. Budúci prváci prišli na zápis dobre pripravení. Výborne sa popasovali so všetkými úlohami, ktoré mali nachystané. Svoje vedomosti, zručnosti a schopnosti preukázali pri práci vo vypĺňaní pracovných listov, priradení správnych písmen k zvieratkám, po hode hracou kockou premiestňovali ovečky za ohradu podľa počtu bodiek, pracovali s interaktívnou tabuľou. Za svoje skvelé výkony boli odmenení pekným darčekom – popcornovou ovečkou, spoločenskou hrou DOBBLE a na pamiatku si odniesli pamätný list. Usmiate tváre pri odchode boli dôkazom, že sa im v škole páčilo a 15 budúcich prvákov sa už teší na 1. september.

            Mgr. Ľudmila Štofilová

        • NOC S HARRYM POTTEROM A PÁNOM PRSTEŇOV
          • NOC S HARRYM POTTEROM A PÁNOM PRSTEŇOV

          • Aby druhostupniarom nebolo ľúto, aj pre nich sme 1. 4. 2022 pripravili „prespávačku“ v škole. Témou pre piatakov a šiestakov bola veľmi známa knižná a filmová séria o detskom čarodejníkovi Harrym Potterovi. Naši žiaci v pripravených aktivitách ukázali, že je to aj ich obľúbená séria. Všetci sa najprv obliekli do kostýmov rôznych postáv z filmu. Potom si spolu prostredníctvom prezentácie pripomenuli dej, postavy a zápletky kníh. V niekoľkých leveloch hry Kahoot si vyskúšali, ako dobre jednotlivé časti poznajú. Ďalej nasledovali súťaže na postreh, pamäť, logické myslenie, v ktorých žiaci súťažili v dvojčlenných družstvách. Tí najúspešnejší vyhrali aj pekné ceny. Žiakom sa ani v pokročilom nočnom čase nechcelo spať, dlho do noci hrali najrôznejšie spoločenské hry a pritom si pochutnávali na pochutinkách, ktoré si priniesli. Aj po krátkom nočnom spánku v spacákoch žiaci ráno zhodnotili, že takúto akciu treba čo najskôr zopakovať. Sme radi, že sa zapojila väčšina detí a tak si mohli utužiť kamarátske vzťahy.

            Žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka strávili prvoaprílovú noc v škole so slávnou trilógiou Pána prsteňov autora J. R. R. Tolkiena. Okrem čítania literárnych ukážok a kvízu si stihli pozrieť aj prvé dva sfilmované diely - Spoločenstvo prsteňa a Dve veže. Porovnávali podobnosti a rozdiely v knižnom a filmovom spracovaní, rovnako mali pripravené aj aktivity na rozoznávanie postáv a deja príbehu. A keďže nielen myslením je človek živý, nesmieme pozabudnúť spomenúť aj chutné občerstvenie a pizzu, ktorá žiakom zasýtila žalúdky. Ráno po "akcii" sme sa dohodli, že posledný diel trilógie - Návrat kráľa, ktorý sme si túto noc nestihli pre krátkosť času a rozsiahlosť spracovania pozrieť, si pozrieme poobede v škole. Účastníci sa už nevedia dočkať, kedy si podobnú akciu opäť zopakujú. 

        • CELOSVETOVÝ PROJEKT NOC S ANDERSENOM
          • CELOSVETOVÝ PROJEKT NOC S ANDERSENOM

          • V piatok večer 1. 4. 2022 sa naša škola premenila na magické miesto plné rozprávok, zábavy a detského smiechu. Zapojili sme sa totiž do medzinárodného projektu „Noc s Andersenom“, ktorý bol zameraný na podporu čítania rozprávok a čarovných príbehov počas noci  v škole. Pre deti boli pripravené rôzne  dobrodružstvá, aktivity, pri ktorých sa oboznámili s Andersenovými rozprávkami a overili si svoje vedomosti o nich. Počas večera k nám zavítali rôzni zaujímaví hostia. Prvým z nich bol sám „pán Andersen“, ktorý im o sebe rozprával a nakoniec im prečítal aj jednu zo svojich rozprávok. Ďalším hosťom bol príslušník Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorý deťom prečítal rozprávku a ochotne odpovedal na ich otázky (viete si predstaviť, že ich nebolo málo :-) ). Program pokračoval večerou, na ktorej bola podávaná výborná pizza a chutný teplý čaj. Večer zbehol rýchlo a prišiel čas uložiť sa spať. Ešte pred tým, ako deti zaspali, nás navštívili príslušníci Policajného zboru Slovenskej republiky. Skontrolovali, či je všetko v poriadku, a venovali sa deťom. Veríme, že na tento večer budú deti ešte dlho spomínať a že si z neho odniesli tie najlepšie zážitky.

            Chceli by sme sa veľmi pekne poďakovať našim sponzorom, ktorí darovali deťom maličkosti do balíčkov (Milk-Agro spol. s r. o., MB. Kovanie, Silkov, s. r. o.). Poďakovanie patrí aj našim vzácnymi hosťom, ktorí si našli čas a prišli nás navštíviť počas tohto neobyčajného večera: pánovi Andersenovi (hercovi z kočovného divadielka Divadelný svet), príslušníkovi ozbrojených síl a príslušníkom policajného zboru v Chminianskej Novej Vsi.

            Mgr. V. Nováková, koordinátor projektu

        • NOVÁ ODDYCHOVÁ ZÓNA - ČITATEĽSKÝ KÚTIK
          • NOVÁ ODDYCHOVÁ ZÓNA - ČITATEĽSKÝ KÚTIK

          • Opäť sa nám podarilo skrášliť časť našej školy, chodbu. Pre žiakov sme spoločnými silami pani riaditeľky, pána školníka, šikovných učiteliek vytvorili novú oddychovú zónu - čitateľský kútik. Bude to miesto, kde budú môcť naši žiaci uniknúť z reality a ponoriť sa do svojich obľúbených kníh. Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo počas školskej akcie „Noc s Andersenom“, kedy ho písmenami pokrstili a otvorili sám pán „H. CH. Andersen“ (herec z detského kočovného divadielka Divadelný svet) s pani riaditeľkou Mgr. G. Pavelkovou. Na pamiatku si "pán Andersen" odniesol od nás zvonček s názvom a logom školy, na ktorom je symbol Lipoviec - lipa. Teraz budeme čitateľský strom - LIPU v kútiku napĺňať knihami, preto kto by rád priniesol a podaroval knihu s venovaním, ktorá už len leží v domácej knižnici, môže tak urobiť. Vopred ďakujeme! 

            Našim žiakom pán Andersen v čitateľskej skrini zanechal svojho čitateľského ducha, preto prajeme čitateľom veľa čitateľských zážitkov a pekných chvíľ strávených pod lipou so svojimi knihami. Novému čitateľskému kútiku želáme veľa zanietených čitateľov.

            Mgr. V. Nováková, Mgr. G. Pavelková

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje