• PREDŠKOLÁCKE TABLO
          • PREDŠKOLÁCKE TABLO

          • Aj naši predškoláci-školáci sa rozlúčili so školským rokom a svojimi kamarátmi, ako sa patrí. Keďže opúšťajú brány materskej školy a už sa veľmi tešia na prvú triedu, chceli dať všetkým na známosť, že sa chystajú do školy. S krásnym spevom a svojím tablom sa boli poďakovať pani kuchárkam za ich doterajšiu starostlivosť. Navštívili aj pani riaditeľku, ktorá sa na budúcich prvákov veľmi teší. Cestou do dediny sa ich spev rozliehal na všetky strany. Spoločne si vyspievali dobroty a drobnosti od okoloidúcich, pani upratovačky a aj od pani predavačky, ktorá ich tablo ochotne umiestnila do obchodu. Každý si za odmenu pochutil na nanuku, ktorý nás príjemne schladil.

            Mrg. Zuzana Forišová

        • NOVÉ PRVKY V NAŠEJ BIO ZÁHRADE
          • NOVÉ PRVKY V NAŠEJ BIO ZÁHRADE

          • V rámci dlhodobého  celosvetového Programu GLOBE (Global Learning and Observation to Benefit the Environment), ktorého cieľom je zvýšiť povedomie obyvateľov celého sveta o stave životného prostredia našej planéty.sme mali za úlohu vyrobiť aj meteorologickú stanicu. Našli sme vhodné miesto v bio záhrade a miestnili ju na drevený stĺp v potrebnej výške. V meteorologickej stanici sa nachádzajú meracie prístroje - teplomer, barometer a vlhkomer, ktoré nám budú monitorovať parametre počasia. Naši žiaci ju budú využívať v predmete bioenviro, biológii, prírodovede, prvouke, či v záujmovom útvare čarovná príroda a získajú tak nové skúsenosti a praktické zručnosti.

            K ďalším novým prvkom pribudli bylinkové terasy s rôznymi rastlinami a liečivými bylinami, hmyzie hotely a jašteričník, do ktorého sa dúfajme nasťahujú aj jašterice.

            Mgr. A. Pavelková, Ing. Radoslav Pribula

        • KONCOROČNÝ VÝLET DEVIATAKOV
          • KONCOROČNÝ VÝLET DEVIATAKOV

          • Cieľom tohtoročného výletu deviatakov v závere školského roka sa stalo mesto Banská Bystrica. Po dlhej ceste vlakom žiaci navštívili Múzeum slovenského národného povstania, kde sa počas komentovanej prehliadky spojenej s multimediálnym výkladom dozvedeli mnohé zaujímavosti o tejto dôležitej udalosti v histórii Slovákov. Prehliadka expozícií SNP pokračovala návštevou neďalekého skanzenu ťažkej bojovej techniky z 2. svetovej vojny, kde sme mali možnosť na vlastné oči vidieť húfnice, tanky, pancierové vozidlá, dopravné lietadlo ako aj pancierový vlak.

            Ani horúce počasie nám nezabránilo, aby sme po chutnom obede pokračovali v prehliadke historického centra mesta. Navštívili sme Mestský hrad - Barbakan, Kostol sv. Alžbety Uhorskej, Kostol Nanebovzatia Panny Márie, radnicu a po osviežujúcom a sladkom občerstvení sme si na záver výletu nechali výstup na Hodinovú vežu, odkiaľ nás uchvátil nádherný výhľad na mesto pod Urpínom a jeho okolie. Aj napriek dlhej a vyčerpávajúcej ceste tento výlet určite stál za zopakovanie.

            Mgr. M. Fojtíková

        • OCHRANA ČLOVEKA A PRÍRODY A DIDAKTICKÉ HRY V PRÍRODE
          • OCHRANA ČLOVEKA A PRÍRODY A DIDAKTICKÉ HRY V PRÍRODE

          • V utorok 28. 6. 2022 naši druhostupniari absolvovali praktickú časť OČaP a prvostupniari didaktické hry v prírode. Keďže bolo veľmi horúco, zašli sme len kúsok od školy - k jazierkam. Tam boli žiaci rozdelení do skupín, v ktorých navštevovali rôzne stanovištia a plnili úlohy. Stanovištia boli rôzneho zamerania, aby sa žiaci aj niečo nové naučili, ale si aj zašportovali. Úlohy boli zároveň bodované, aby sme na záver mohli odmeniť najlepšiu skupinu. Zameranie aktivít dokumentujú fotografie, preto si ich určite prezrite :-)

            Mgr. M. Lendacká

        • SLÁVNOSTNÉ UKONČENIE ŠKOLSKÉHO ROKA
          • SLÁVNOSTNÉ UKONČENIE ŠKOLSKÉHO ROKA

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            oznamujeme Vám, že slávnostné ukončenie školského roka 2021/2022 sa uskutoční podľa harmonogramu:

            7.30 hod. - svätá omša v kostole sv. Juraja v Lipovciach, 

            8.15 hod. - presun žiakov do školy, slávnostné ukončenie šk. roka na školskom dvore,

            10.00 hod. - odchod žiakov domov.

            Upozorňujeme, že ŠKD bude 30. 6. 2022 v prevádzke len do 12.30 hod. s možnosťou obeda v školskej jedálni.

            Ostatní žiaci budú automaticky odhlásení zo stravy. Záujem o obed dňa 30. 6. 2022 je potrebné nahlásiť vedúcej ŠJ do utorka 28. 6. 2022 do 15.00 hod.

             

        • NÁVŠTEVA PREDŠKOLÁKOV ZO ŠINDLIARA V 1. ROČNÍKU
          • NÁVŠTEVA PREDŠKOLÁKOV ZO ŠINDLIARA V 1. ROČNÍKU

          • Dňa 22. 6. 2022 sme dostali milú návštevu. Navštívili nás predškoláci z MŠ Šindliar. Prváci ich veselo privítali a navzájom sa zoznámili. Predškoláci nám čo to o sebe prezradili a prváci im ukázali, ako sa v priebehu roka naučili písať a počítať. Predškoláci si vyskúšali písať kriedou na tabuľu a počítať s veľkým prváckym počítadlom. Na záver si navzájom podarovali milé darčeky. Na budúcich prvákov sa veľmi tešíme.

            Mgr. L. Gombárová

        • EXKURZIA DO HVEZDÁRNE A PLANETÁRIA
          • EXKURZIA DO HVEZDÁRNE A PLANETÁRIA

          • Dňa 24. júna sa naši štvrtáci, piataci a zopár ďalších nadšencov zo šiesteho ročníka zúčastnili na exkurzii vo Hvezdárni a planetáriu v Prešove.

            Spoločne s pani učiteľkou Pavelkovou a Miženkovou si na začiatku pozreli zaujímavú výstavnú expozíciu v priestore planetária. Nasledovala návšteva planetária, kde sa v pohodlných ležadlách žiaci vybrali na cestu hviezdnou oblohou, na ktorej pozorovali dráhu Slnka, Mesiac, hviezdy i Mliečnu dráhu. Taktiež pozorovali najznámejšie súhvezdia. V prednáškovej sieni sa dozvedeli zaujímavosti o planétach Slnečnej sústavy.

            Po exkurzii sa prešli pekným slnečným námestím Prešova, oddýchli si v tieni pod historicky známym stromom ginko v parku pod stromoradím a nechýbalo ani občerstvenie pred cestou domov. Žiaci si pochutnali na obľúbenom McDonalde a sladkej zmrzline 😊.

            Pre štvrtákov to bol zároveň rozlúčkový výlet s 1. stupňom, s  pani triednou učiteľkou Veronikou Miženkovou a pekná bodka za ich spoločným vesmírnym projektom.

            Mgr. Alexandra Pavelková

        • ŠKOLSKÝ VÝLET - MATERSKÁ ŠKOLA  A 1. STUPEŇ
          • ŠKOLSKÝ VÝLET - MATERSKÁ ŠKOLA A 1. STUPEŇ

          • Už sme doma z výletu!

            Dňa 17. 6. 2022 sa deti MŠ a žiaci 1. stupňa ZŠ dočkali dlho očakávanej chvíle, kedy si konečne nastúpia do "výletného" autobusu. Konečne! Hneď ráno sme sa vydali na cestu do Spišského Hrhova, kde nás už v areáli miestnej základnej školy s materskou školou srdečne privítal p. riaditeľ Peťo a jeho pomocníčky. V tejto škole využívajú vzdelávací program "NA VLNE POZNANIA", ktorý je rozdelený do 6 farieb jednotlivých vĺn poznania a uskutočňujú výuky interaktívnou formou „outdoor". Snažia sa deti viesť k rozvíjaniu a pochopeniu prírodných zákonitostí, princípov a vzťahov, ktoré prebiehajú okolo nás a často si ich ani neuvedomujeme. Pre nás si pripravili žltú vlnu poznania, ktorá sa venuje tradičnému pečeniu chleba a spôsobu získavania medu. Hneď po príchode do areálu sme sa rozdelili do dvoch skupín. 1. skupinka nasadla do koča poháňaného koňmi (aj so žriebätkom), a tak mali možnosť si vychutnať vyhliadkovú jazdu po obci Spišský Hrhov. Zastavili sa na miestnom salaši, kde boli pohostení tradičnými ovčími syrmi. 2. skupinka zatiaľ mala plné ruky práce. Každý žiak mal pripravenú a pomúčenú dosku, na ktorej si s pomocou pána riaditeľa Peťa zhnietli kysnuté cesto do bochníka, potreli vodou, posýpali semienkami a uložili na plech. To bola sranda, keď zrazu mal každý ruky od múky. Na školskom dvore pán školník rozkúril murovanú pec a všetky naše chlebíky sa v nej dozlatista upiekli. Potom sme mali možnosť poprechádzať sa v školskej záhrade, kde sme si spolu s pánom riaditeľom utvrdili poznatky o rôznych rastlinkách, bylinkách, ktoré majú vysadené vo vyvýšených záhonoch (aj sme ich ochutnali), o stromoch, zelených strechách a ich zavlažovaniu, nakukli sme do skleníka a popritom sa naučili mnoho zaujímavostí. Následne sa skupinky vystriedali a spolu sme sa stretli pri galérii v strede obce, kde sme navštívili MUZIK múzeum. Po spoločnom presune do ZŠ nás čakal spoločný chutný obed. Oddýchli sme, nabrali energiu a vydali sa na exkurziu do kaštieľa, ktorý v 19. storočí postavil významný uhorský rod Csákyovcov. Je klenotom medzi slovenskými kaštieľmi, pýchou obce i celého regiónu. Po tejto exkurzii nás pán riaditeľ oboznámil s procesom výroby medu a všetkými pomôckami, ktoré k výrobe medu potrebujeme, zopakovali a pripomenuli sme si informácie o včielkach a tak sme sa rozlúčili. Vydali sme sa na ďalšiu cestu smerom do Hozelca - do zábavného parku FunVille. Tu sa mohli deti dosýta vyhrať, zabaviť a tak si užiť tento ich dlhoočakávaný deň. Dúfam, že deti z výletu boli nadšení, spokojní, niektorí trošku unavení (aj to k výletu patrí), ale verím, že tento deň si všetci užili naplno.

            Mgr. Štofilová

        • SPIEVAJŽE SI, SPIEVAJ
          • SPIEVAJŽE SI, SPIEVAJ

          • Jeden z posledných školských dní sme využili aj na kultúrne vyžitie. Našu školu navštívili manželia Hlbockí s výchovným programom Spievajže si, spievaj. V ňom nám predstavili chronologicky usporiadané ľudové piesne od uspávaniek cez detské piesne, ľúbostné piesne, svadobné s odobierkou, odčepovaním, fašiangové piesne, pracovné piesne až po plačky. Zároveň nám zahrali na tradičných ľudových nástrojoch, ako sú fujara, gajdy, píšťalka koncovka, dvojačka, šesťdierková píšťalka, okarína, píla, drumbľa, zvonce, mrmlák, ninera či ozembuch. Pre žiakov bol tento program naozaj poučný a zaujímavý aj tým, že sa doň mohli aktívne zapojiť.

            Mgr. M. Lendacká

        • PROGRAM GLOBE
          • PROGRAM GLOBE

          • Program GLOBE (Global Learning and Observation to Benefit the Environment) je dlhodobý celosvetový program, ktorého cieľom je zvýšiť povedomie obyvateľov celého sveta o stave životného prostredia našej planéty.

            Slovensko sa zapojilo do programu GLOBE ako 123. krajina v rámci celého sveta. Pilotný ročník prebehol v školskom roku 2020/2021. Program vedie americká vládna agentúra NASA. Program podporuje Veľvyslanectvo USA v Slovenskej republike a Ministerstvo životného prostredia SR.

            Na Slovensku je hlavným koordinátorom projektu GLOBE Inštitút aplikovanej ekológie Daphne. Je členskou organizáciou siete environmentálno-výchovných organizácií Špirála. Veľvyslanectvo USA na Slovensku vyzdvihuje spoluprácu Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky a agentúry NASA. 

            V zúčastnených krajinách sa program GLOBE stal dôležitou súčasťou učebných osnov v rámci predmetov venovaných životnému prostrediu.

            Na Slovensku je zapojených v programe už 43 škôl vrátane našej školy, ktorá sa prihlásila do programu v tomto školskom roku.

            Čo je to za program?

            The GLOBE – medzinárodný vzdelávací program, v ktorom žiaci skúmajú prírodu a aktívne zlepšujú životné prostredie v okolí svojej školy.

            Spája žiakov, učiteľov a vedcov prostredníctvom siete GLOBE škôl, aby podporoval bádateľské učenie sa žiakov a zvyšoval záujem o prírodovedné predmety.

            Učiteľom umožňuje zaujímavou a praktickou formou zvyšovať záujem žiakov o dianie okolo nich z hľadiska životného prostredia. Metodika programu dáva učiteľom možnosť inšpirovať sa aktivitami, ktoré spájajú prirodzenú zvedavosť žiakov s vedeckým hľadaním súvislostí. Dôležitou súčasťou sú vedci, ktorí veria, že žiaci dokážu vykonávať objektívne merania a poskytovať údaje, ktoré pomôžu porozumieť súčasným problémom životného prostredia na celom svete.

            Získané údaje sa vyhodnocujú a odosielajú do celosvetovej internetovej databázy na www.globe.gov, kde ich ďalšie odborné spracovanie garantuje NASA. Výsledky majú žiaci k dispozícii pre ďalšie využitie vo vyučovaní aj v iných predmetoch alebo pre informovanie verejnosti. Výskumné metódy a výsledky vlastného bádania žiaci ďalej využívajú na vyhľadávanie a aktívne riešenie problémov životného prostredia vo svojom okolí.

            Žiaci v teréne aj v triede aktívne hľadajú odpovede na svoje otázky, plánujú si postup práce a učia sa pracovať s odbornými pomôckami, ktoré škola získala zapojením sa do programu. Základný balíček obsahuje prístroje na meranie či materiál na pozorovanie prírody.

            Pre žiakov aj nás učiteľov je to nový prínos, poznávame, skúšame. Od začiatku sme stihli pozorovať fenológiu listov našich stromov, pozorovať oblaky, poznávať a identifikovať druhy stromov, jarné byliny pomocou poznávacích kľúčov. Náš jarný projekt so 6.A bol „prebúdzanie našej lipy“. Vybrali sme si v ňom strom na pozorovanie, zaznamenávali sme pučanie vybraných konárikov, rast listov, kvitnutie a identifikovali sme  druhový názov našej lipy. Výsledky sme zapísali do celosvetovej databázy. Tešíme sa aj z nového prírastku - meteorologickej búdky v našej školskej záhrade, ktorá je potrebná na meracie prístroje na budúce zaznamenávanie hodnôt v ďalšom bádaní a poznávaní v oblasti meteorológie.

            Vyvrcholením programu Globe pre žiakov je každoročná žiacka ONLINE konferencia, ktorej sa zúčastnia aj naši žiaci. Predstavia svoju prácu počas roka, čo sa nám podarilo. Konferencia sa bude konať 23. 6. 2022, tak držíme palce žiakom zastupujúcim našu školu, bude to pre nich nové poznanie a skúsenosť.

            Pre bližšie informácie o programe GLOBE si môžete pozrieť stránku pre verejnosť www.globeslovakia.sk

            Koordinátorky: Mgr. Alexandra Pavelková, Mgr. Karina Hekkel


        • PROJEKT ŠAFRÁN - KROKUS
          • PROJEKT ŠAFRÁN - KROKUS

          • V školskom roku 2021/2022 žiaci ôsmeho a deviateho ročníka našej školy participovali na projekte Krokus/Šafrán.  Tento projekt je írskou iniciatívou a každoročne sa do nej zapája mnoho škôl nielen  z členských štátov Európskej únie.

            Nadácia Írska pre vzdelávanie o holokauste (Holocaust Education Trust Ireland) na Slovensku v zastúpení Slovenského národného múzea – Múzea židovskej kultúry v Bratislave poskytla prihláseným školám v septembri 2021 cibuľky žltých šafránov, ktoré naši žiaci v októbri vysadili vo vyvýšenom záhone školskej záhrady ako pamiatku na deti, ktoré zahynuli počas holokaustu. Žlté cibuľky pripomínajú žlté Dávidove hviezdy, ktoré boli Židia prinútení nosiť počas vlády nacizmu. Šafrány kvitnú zvyčajne koncom januára alebo začiatkom februára, avšak vďaka našej zemepisnej polohe, nadmorskej výške a geografickému prostrediu šafrány v našej školskej záhrade vykvitli až koncom marca a začiatkom apríla.

            Mgr. M. Fojtíková a Mgr. A. Pavelková

        • VYHODNOTENIE SÚŤAŽE S MILK-AGROM 2021/2022
          • VYHODNOTENIE SÚŤAŽE S MILK-AGROM 2021/2022

          • Aj v tomto roku sa chceme poďakovať všetkým zberateľom tetrapakov a viečok SABI, aj keď sme sa neumiestnili v prvej desiatke (takže pokračujeme v zbere do ďalšieho školského roku 😊).

            Našim malým šikovníkom aj s pani učiteľkami sa opäť podarilo vytvoriť krásny výtvor Balónový mliečny výlet. A vďaka pani učiteľke Veronike a nadaným hudobníkom sme s piesňou SABI je tu pre nás získali 3. miesto v tejto kategórii. Môžete si ju vypočuť kliknutím na priložený odkaz.

            Ešte raz ďakujeme a srdečne blahoželáme. Prajeme veľa chuti s MILK-AGROM. 😊

            Mgr. Alexandra Pavelková

        • NAŠA ŠKOLSKÁ ZÁHRADA
          • NAŠA ŠKOLSKÁ ZÁHRADA

          • A už máme zber prvej jarnej úrody!

            Od prvých jarných dní spoločnými silami sme toho stihli veľa. Na hodinách BIO-ENVIRO, TECHNIKY sme dávali dokopy po dlhej zime našu školskú záhradu – hrabali lístie, okopávali a chystali záhony, sadili ovocné kríky, priesady jahôd, cibuľky, cesnaku a reďkovky či doplnili nové prírastky byliniek. Vytvorili sme domov pre jašteričky, upravili bylinkový záhon, ktorý nám dal naozaj zabrať, kde veľká vďaka patrí aj pani asistentke Karine a pánovi školníkovi. Taktiež pracujeme so žiakmi deviateho ročníka na našom projektíku „Malé školské arborétum“, ktoré bude slúžiť na poznávanie drevín v areáli našej školy.

            Pravidelnou starostlivosťou sa našej úrode a celej záhradke darí, veď posúďte sami 😊

            Ďakujeme

            Mgr. Alexandra Pavelková

        • NA DIVOKOM ZÁPADE - MDD - 1. STUPEŇ
          • NA DIVOKOM ZÁPADE - MDD - 1. STUPEŇ

          • Nadišiel dlhoočakávaný Medzinárodný deň detí, a tak sme sa rozhodli, že ho oslávime v duchu divokého západu. Nasadili sme si kovbojské klobúky, vyložili ruksaky na chrbty a vyrazili do čarokrásnej Kopytovskej doliny, ktorá je ako stvorená pre kovbojské dobrodružstvá. Zo žiakov sa v ten deň stali šerifovskí učni, ktorých viedli ich učitelia - šerifovia.

            Ako sme si tak kráčali Šindliarom, zaujal nás plagát, ktorý nás spočiatku vystrašil, no napokon sme nabrali všetku odvahu, ktorú sme v sebe našli, a vyrazili sme zisťovať podrobnosti. Na plagáte bol nakreslený maskovaný, nebezpečný muž, ktorý mal na hlave kovbojský klobúk, a písalo sa tam, že ho hľadajú za lúpež v miestnom obchode Fresh.

            V obchode nám Lady Teresa s hrôzou v hlase vyrozprávala, čo sa v noci udialo... Do obchodu sa vlámal maskovaný muž, ktorý ju okradol o množstvo cenností, a hoci bol nebezpečný, podarilo sa jej vytrhnúť mu z ruky aspoň kúsok akejsi mapy. Stopy viedli do Kopytova, a keďže sme tým smerom mali namierené, sľúbili sme, že budeme ostražití a skúsime jej pomôcť - úloha ako stvorená pre začínajúcich budúcich šerifov.

            Netrvalo dlho a podarilo sa nám nájsť jeho skrýšu, kde sme našli denník, do ktorého si zapísal množstvo dôležitých informácií. Na konci bolo napísané, že ulúpené veci starostlivo ukryl a odišiel kdesi na sever. Vydýchli sme si, už sme sa tak nebáli. Z denníka sme vyčítali, že druhá časť mapy je ukrytá v blízkosti skrýše. A aj tú sa nám podarilo nájsť. Do mapy si lupič vyznačil veľkým červeným krížikom akési miesto, a keďže sme boli zvedaví, vydali sme sa tým smerom. Na vyznačenom mieste bol ukrytý "lup", ktorý sa mu podarilo získať počas nočnej lúpeže. Hoci nájdené cennosti boli veľmi lákavé, rozhodli sme sa, ako správni šerifovia, že dáme všetko do poriadku a nájdený lup cestou domov vrátime do obchodu.

            Natešení sme sa napokon dostali do areálu Zlatého kopyta, kde na nás čakali ďalšie dobrodružstvá, ktoré si pre nás pripravili pani učiteľky a pani riaditeľka, ktorá nás poctila svojou prítomnosťou. Neverili vlastným ušiam, keď sme im vyrozprávali, čo všetko sa cestou udialo a hneď im bolo jasné, prečo nám cesta trvala o čosi dlhšie, ako bolo naplánované. Po krátkom oddychu sa mladí kovboji  vrhli do pripravených úloh, za ktoré si mohli zarobiť, ako inak, veď sme boli na divokom západe, 1 dolár. Nazbierané doláre následne minuli v skvelom kovbojskom bufete - Saloone, kde boli pre nich pripravené vynikajúce koláče, limonády, sladkosti, melóny... Dolármi si mohli dokonca zaplatiť aj za maľovanie na tvár. A tak sa súťažilo a zarábalo a súťažilo a zarábalo... Niektorí kovboji vyhladli, ale keďže boli na to pripravení, mohli si upiecť na ohni špekáčiky či slaninku.

            Čas veľmi rýchlo plynul, ani sme sa nenazdali, už sme museli ísť preč. Hoci sa nikomu ešte odísť nechcelo, rýchlo sme všetko pobalili a vybrali sme sa do Šindliara, odkiaľ sme mali v pláne presunúť sa do Lipoviec autobusom. Medzitým sme ešte odniesli nájdený lup do obchodu. Lady Teresa bola nesmierne šťastná. Za našu odvahu a poctivosť nás odmena neminula. Len tak-tak sme stihli dobehnúť na autobus, preto sme sa rozhodli, že si odmenu rozdáme v pondelok. V pondelok sme si zatancovali náš perfektný kovbojský tanec, rozdali si odmeny a  tento kovbojský deň detí sme ukončili ako sa patrí, s úsmevom na tvári, melónom v brušku a odmenou v ruke.

            Na záver by sme veľmi radi poďakovali p. Kandráčovi za povolenie využiť areál Zlatého kopyta, p. Petruškovej za skvelú spoluprácu pri hľadaní lupiča, mamičkám (p. Haladejovej, p. Sedlačkovej, p. Kozákovej, p. Pulščakovej) za ich vzácny čas a materiál, ktoré vynaložili na vynikajúce pochúťky, na ktorých si žiaci mohli zamaškrtiť. Ďakujem aj všetkým kolegom, ktorí sa s nasadením vrhli do tejto bojovej úlohy.

            Veríme, že sa deťom oslava ich dňa páčila a že na ňu budú ešte dlho spomínať, veď zážitkov bolo neúrekom.

            Mgr. Veronika Miženková

        • ENERGETICKÉ PORADENSTVO PRE ŠKOLY – BALÍK UČEBNÝCH MATERIÁLOV
          • ENERGETICKÉ PORADENSTVO PRE ŠKOLY – BALÍK UČEBNÝCH MATERIÁLOV

          • Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) ponúka v rámci množstva iných projektov aj projekt pre školy bezplatné poradenstvo ŽIŤ ENERGIOU v školách. Naša škola sa do jedného z projektov (S kamarátkou energiou) zapojila a požiadala o učebné materiály rôzneho druhu. Preto sme tento týždeň dostali bezplatnú zásielku hradenú z európskych finančných zdrojov. Tá obsahuje rôzne výučbové hry typu pexeso, kvarteto, učebné plagáty o moderných energetických technológiách a taktiež slušnú kôpku zošitov a zakladačov s priloženými fyzikálnymi pokusmi. Za tieto materiály SIEA srdečne ďakujeme a zužitkujeme ich na rôznych prevažne prírodovedných predmetoch nevynímajúc ŠKD.

            Ing. Radoslav Pribula

        • PRIANIE KU DŇU OTCOV
          • PRIANIE KU DŇU OTCOV

          • Minulú nedeľu sme oslavovali deň otcov. V ŠKD sme si pripravili pre oteckov malé prekvapenie v podobe vlastnoručne vyrobených pozdravov. A keďže sa žiakom veľmi pekne podarili, v piatok sme si výrobu zopakovali s tými žiakmi, ktorí sa nemohli zúčastniť výletu.

            Mgr. M. Šofranková

        • SPOLU MÚDREJŠÍ 3
          • SPOLU MÚDREJŠÍ 3

          • V rámci projektu Spolu múdrejší 3 sme s tretiakmi na SJL využili poznatky z prečítanej mimočítankovej literatúry a vybrali sme sa hľadať stromy podľa popisu, listov, kvetov. Viete, o akú knihu ide? Je to kniha od Ľuda Ondrejova Keď pôjdeš horou. Tretiaci boli veľmi bystrí a šikovní. Hneď v blízkosti našej školy našli lipu, vŕbu, agát, javor. Ostatné stromy (osiku, brezu, dub, buk, morušu) si žiaci nájdu počas prechádzky prírodou s rodičmi. Uvidíme, komu sa to podarí a bude najšikovnejší.

            Mgr. Gabriela Pavelková

        • BOTANIKIÁDA
          • BOTANIKIÁDA

          • Botanikiádu, podujatie pre žiakov piateho ročníka, organizuje Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach. Tento rok do 11. ročníka regionálneho kola po úspešnom absolvovaní on-line testu postúpili naši žiaci Petra Kozáková a Jakub Smolko. Súťaž prebiehala v areáli košickej Botanickej záhrady dňa 25. mája 2022. Na stanovištiach poznávali rastliny, dreviny, riešili pracovné listy, zaujímavé tajničky i vyskúšali si vlastnoručne zasadiť rastlinku, ktorú si odniesli aj domov. Priniesli aj ďalšie rastlinky, ktoré sme vysadili v areáli školy.

            Tešíme sa na ďalší ročník 😊

            Mgr. A. Pavelková

        • ŽIVOT SLIMÁKOV
          • ŽIVOT SLIMÁKOV

          • Počas jarných mesiacov k nám do školy zavítali slimáky až z ďalekej Afriky a udomácnili sa dočasne v tretiackej triede. Žiaci školy počas tohto obdobia mohli pozorovať a skúmať tieto živočíchy zblízka, naučili sa niečo nové o spôsobe ich života, stavbe tela, rozmnožovaní, potrave a liečivých účinkoch slizu na pokožku. Žiaci mali možnosť sledovať aj priebeh kladenia vajíčok a liahnutia malých slimákov. Neskôr postupom času pri dobrej starostlivosti uvidíme, ako budú rásť a ako sa im bude zväčšovať ulita. Našlo sa aj zopár odvážlivcov, ktorí sa nebáli a slimáka pohladkali či vzali do ruky. Za takúto príležitosť ďakujeme našej pani asistentke Karine 😊

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje