• PREDNÁŠKA Z FINANČNEJ GRAMOTNOSTI
          • PREDNÁŠKA Z FINANČNEJ GRAMOTNOSTI

          • Všetci dobre vieme, aké dôležité je vedieť správne narábať s peniazmi. Dnes sa o tom presvedčili aj žiaci z našej školy v rámci prednášky z finančnej gramotnosti. Dostali cenné rady a boli im zodpovedané aj ich otázky týkajúce sa financií a narábania s nimi. Naši najmenší žiaci si priblížili témy národného štandardu finančnej gramotnosti prostredníctvom dvoch rozprávkových škriatkov, ktorým pomáhali plniť rôzne úlohy. Hovorili o finančnej zodpovednosti spotrebiteľov, sporení a investovaní, ale aj o dlhoch. Pre starších žiakov bola pripravená prezentácia plná užitočných informácií a tém z národného štandardu finančnej gramotnosti. Zameraná bola na plánovanie, príjem a prácu, rozhodovanie a hospodárenie spotrebiteľov, ale aj na sporenie a investovanie. Veríme, že si z tejto prednášky žiaci odniesli čo najviac a že im to pomôže aj v budúcnosti. Ďakujeme veľmi pekne ochotnej Katke, ktorá nám svet peňazí dnes priblížila.

            Mgr. V. Nováková

        • EXKURZIA DO ZÁVODU SALVATOR
          • EXKURZIA DO ZÁVODU SALVATOR

          • Aj tento mesiac sme si spojili príjemné, zaujímavé s užitočným. V rámci Dňa Zeme sme si pre žiakov druhého stupňa pripravili exkurziu do závodu Salvator v obci Lipovce, ktorý je tak blízko od našej školy, a predsa pre nás neprebádaný. A tak sme sa vybrali dňa 26. 4. 2023 závod navštíviť a dozvedieť sa viac o ceste chutného a zdravého minerálneho prameňa Salvator. Ústretoví pracovníci nás previedli po celej výrobe a podali nám zaujímavý výklad o spracovaní minerálnej vody, plnení do plastových fliaš, lepení etikiet až po záverečné balenie a ceste do skladu. Na záver pán riaditeľ prevádzky overil vedomosti našich žiakov a za správne odpovede získali chutné a zdravé osvieženie. Cestou späť do školy sme vyzbierali pár vriec odpadkov v okolí cesty a potoka v Lipovciach. Aj napriek chladnému počasiu bol tento deň pre nás pekným zážitkom.

            Mgr. Alexandra Pavelková

        • DEŇ ZEME
          • DEŇ ZEME

          • Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Iniciátorom bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, p. Nelson. Tento deň sa začal oslavovať od 22. 4. 1970. Jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti na cenných daroch poskytovaných Zemou. Je potrebné si uvedomiť, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné, a preto sa treba venovať otázkam životného prostredia a prostredníctvom spoločného celosvetového úsilia chrániť jej poklady pre budúce generácie ľudí a ostatných tvorov žijúcich na Zemi.

            Aj naša škola sa každoročne zapája do rôznych aktivít. V piatok 21. 4. sme sa spolu s tretiakmi podrobnejšie venovali rôznym témam a problematike týkajúcej sa našej planéty Zeme. Najprv sme si pozreli nejaké tipy, ako sa lepšie "správať" k životnému prostrediu, potom žiaci v dvoch skupinách vytvorili projekty, a tak zobrazili prospešné, ale i nevhodné činnosti a úkony pre našu Zem. Nakoniec napísali pár sľubov a dohodli sa, že ich budú čoraz častejšie plniť. Planétu máme len jednu, je to náš domov a majme na pamäti: Príroda je ako matka, dáva plným priehrštím a nežiada od teba nič než úctu, porozumenie a lásku.

            Mgr. Ľ Štofilová

        • ZEMEPISNÁ SÚŤAŽ MIESTNA KRAJINA OČAMI DETÍ
          • ZEMEPISNÁ SÚŤAŽ MIESTNA KRAJINA OČAMI DETÍ

          • Tohto roku sa konal 1. ročník zemepisnej súťaže Miestna krajina očami detí, ktorú organizovala ZŠ Československej armády v Prešove. Bola určená pre žiakov 2. stupňa ZŠ v okrese Prešov. Výzvu sme prijali a vytvorili sme 5-členné súťažné družstvo (jeden žiak z ročníka) aj s náhradníkmi, takže naši reprezentanti boli Soňa Pulščaková, Erik Grejták, Jakub Smolko, Dominik Kacvinský, Viktória Hudáková, Jakub Kravčík, Jana Tarbajová a Šimon Grejták. Pripravené boli 3 súťažné kolá.

            V 1. kole sme mali za úlohu vypracovať miestnu krajinu formou projektu. A keďže je tu vôkol naozaj krásna príroda a zaujímavé miesta, bolo ťažké sa rozhodnúť. Zvolili sme náučný chodník Kamenná baba – Lačnov, čo je aj časť národnej prírodnej rezervácie. Žiaci si ako formu projektu zvolili turistickú tabuľu, ktorá obsahovala informačné karty jednotlivých zaujímavých miest v rámci trasy chodníka, ako napríklad Kamenná baba, Lačnovský kaňon, prameň Salvator, jaskyňa Zlá diera aj informácie o obciach Lipovce a Lačnov.

            2. kolo súťaže 29. 3. 2023 prebiehalo už priamo v ZŠ Československej armády v Prešove, kde sa naši žiaci a súťažiaci ďalších siedmich škôl popasovali s poznatkami z geografie vo vedomostnom teste. Druhá úloha bola orientácia v teréne formou geocachingu, pomocou QR kódov a súradníc žiaci hľadali „geokešky“. Žiaci boli nadšení a zabavili sa.

            Dňa 19. 4. 2023 sa konalo slávnostné vyhodnotenie súťaže na ZŠ Československej armády v spolupráci s Odborom školstva, kultúry a cestovného ruchu, Katedrou geografie a aplikovanej geoinformatiky FHPV PU a pod záštitou primátora mesta Prešov. V úvode žiaci odprezentovali, obhájili svoje projekty pred oficiálnou porotou, ktorá hodnotila nielen výber témy, nápad spracovania, ale taktiež aj vedomosti o danej krajine. Naše družstvo si v tom veľmi dobre poradilo. Program bol naozaj pestrý. O svoje zážitky sa v besedách podelili hostia ako jaskyniar Rudolf Košč a prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella, ktorý sa s nami podelil o svoje skúsenosti a vyrozprával nám príbeh o jeho príprave a ceste do vesmíru. V závere boli ešte praktické ukážky dronov a topografie Katedry geografie a aplikovanej geoinformatiky FHPV.

            Ešte raz blahoželáme našim súťažiacim, boli naozaj skvelí.

            Tento deň bol veľmi náročný, plný emócií, ale i zábavy, nových stretnutí...

            Veríme, že podobné chvíle s našimi žiakmi ešte zažijeme a budeme sa mať opäť o čo podeliť. 😊

            Mgr. A. Pavelková

        • PREDŠKOLÁCI NAVŠTÍVILI PRVÁKOV
          • PREDŠKOLÁCI NAVŠTÍVILI PRVÁKOV

          • Predškoláci z našej materskej školy v Lipovciach, ale aj kamaráti zo Šindliara, ich budúci spolužiaci, sa spoločne stretli na hodine matematiky v prvom ročníku. Spoločne s pani učiteľkou Veronikou Miženkovou a prvákmi si vyskúšali, ako to v škole prebieha. Najprv sme spolu zisťovali, či poznáme čísla a do koľko vieme napočítať. No desať prstov na rukách nám nestačilo, tak sme si pomohli aj počítaním na nohách. Bolo to nielen zábavné, ale aj prospešné pre naše telo. Potom nám prváci prenechali svoje miesta v laviciach a pomáhali nám pri vypracovaní pracovného listu, kde sme si mali overiť, či sme si niečo zapamätali. Nakoniec sme dostali aj malú sladkú odmenu a náš pracovný list, ktorý sme si mali doma dokončiť ako svoju domácu úlohu. Táto návšteva sa nám páčila a už sa nevieme dočkať, kedy zasadneme do lavíc už ako prváci.

            Mgr. Z. Forišová

        • TRIEDNE  AKTÍVY
          • TRIEDNE AKTÍVY

          • Vážení rodičia,

            pozývame Vás na triedne aktívy, ktoré sa budú konať formou konzultačných hodín v pondelok 24.04.2023 od 14.00 - 16.30 hod.

            Program: informovanie zákonných zástupcov o výchovno-vzdelávacích výsledkoch, dochádzke a správaní sa žiakov za 3/4 školského roka 2022/2023.

        • SLÁVNOSTNÝ ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA
          • SLÁVNOSTNÝ ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • 13. apríla 2023 sa v našej škole uskutočnil zápis najstarších škôlkarov do prvého ročníka základnej školy. Túto veľkú udalosť spolu s nimi prežívali aj ich rodičia. Učiteľky prvého stupňa s radosťou očakávali budúcich školákov, ktorí zasadli do lavíc a vyskúšali si, aké je to byť „veľkými školákmi“ pri práci s pracovným listom. Deti si precvičili matematické zručnosti, výslovnosť slov, poznávanie farieb aj kreslenie. Každý budúci prvák si zasadil svoje semienko do kvetináčika, aby si do leta vypestoval svoju rastlinku. Za svoju snahu a usilovnosť boli odmenení sladkosťou, pamätným listom a malým darčekom. Nechýbala ani fotka v malej záhradke, kde sme SPOLU zasadili semienko vedomostí, ktoré už bude rásť v deťoch NAVŽDY. Taký bol zápis v našej škole, plný radosti, očakávaní a prekvapení. Tešíme sa na spoločné stretnutie v prvej triede v septembri!

            učiteľky 1. stupňa

        • JAR V ŠKD
          • JAR V ŠKD

          • Unavená pani zima zložila sa k spánku, na jej miesto nastúpila jar v sprievode vánku. Tešíme sa, že si prišla, milá, krásna pani, teplo, radosť doniesla si, vitaj medzi nami. Žiaci z ŠKD si čítali, maľovali a s radosťou upratovali.

        • MAREC – MESIAC KNIHY – VYHODNOTENIE SÚŤAŽE
          • MAREC – MESIAC KNIHY – VYHODNOTENIE SÚŤAŽE

          • Máme tu vyhodnotenie marcovej súťaže, ktorá spočívala v rozlúštení názvov 12 kníh zo školskej knižnice a 8 iných kníh, ktoré boli zašifrované pomocou emoji. Zadanie a odpovede si môžete pozrieť na obrázkoch.

            Najviac chýb žiaci urobili v prvej časti súťaže, pretože aj keď podľa emoji hádali knihy ako Zvierací detektív alebo Hľadá sa šteniatko, tieto odpovede sme neuznali, keďže takéto knihy v školskej knižnici nemáme. V odpovediach tiež často chýbala druhá časť názvu Harry Potter a ohnivá čaša.

            Do súťaže sa zapojilo spolu 19 žiakov, no ani jeden z nich neuhádol správne všetkých 20 názvov kníh, ale väčšina z nich mala správne takmer všetko.

            19 kníh uhádlo 7 súťažiacich, 18 kníh 2 súťažiaci, 17 kníh 1 súťažiaci, 16 kníh 6 súťažiaci, 15 kníh 1 súťažiaci, 14 kníh 1 súťažiaci, 1 súťažiaci uhádol 6 kníh.

            Sami vidíte, že výsledky sú naozaj tesné, preto sme sa rozhodli každého zúčastneného odmeniť sladkosťou. Zároveň po veľkonočných prázdninách vyžrebujeme troch, ktorí získajú 10-eurové poukážky do kníhkupectva. Zapojiť sa do súťaže teda naozaj stálo zato.

            Dúfame, že sa vám súťaž páčila a že ste vďaka nej museli aspoň trošku potrénovať svoje mozgové závity a navštíviť knižnicu či online kníhkupectvá. Pri prípadnej podobnej akcii v budúcnosti budeme radi, keď žiaci napíšu odpovede vlastnoručne, i keď hádala celá rodina. Ďakujeme.

            Mgr. M. Lendacká

        • BESEDA S PÁNOM VČELÁROM
          • BESEDA S PÁNOM VČELÁROM

          • Na hodinách prvouky preberali druháci včelstvo, a aby sa dozvedeli čosi viac a podrobnejšie zo života včiel, našu triedu navštívil pán Kozák, ktorý sa už dlhé roky stará o včely. Žiakom porozprával, ako sa o ne stará a aj iné zaujímavosti z ich života. Dostal aj veľa otázok, na ktoré žiakom s radosťou odpovedal. Priniesol so sebou aj plást, ktorý sa ukladá do úľov, peľ, propolis a aj výborný sladký med, ktorý nám dal ochutnať. Ďakujeme veľmi pekne za návštevu a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

            Mgr. V. Nováková

        • MAREC V MATERSKEJ ŠKOLE
          • MAREC V MATERSKEJ ŠKOLE

          • Deti v MŠ sa celý mesiac marec, ktorý je venovaný knihám, venovali témam a aktivitám v tejto oblasti. Navštívili sme školskú knižnicu, kde nám pani učiteľka Lendacká povedala zaujímavosti o našej knižnici a o celkovom poslaní knižníc. Už vieme, ako sa v knižnici knihy vypožičiavajú a ako sa ku knihám máme správať. Vyrobili sme si aj recyklovaný papier. Zahrali sme sa aj na ilustrátorov a vytvorili sme si vlastnú obrázkovú knihu s našimi obľúbenými rozprávkami. Počas akcie Prečítaj nám rozprávku pred spaním sme sa veľmi tešili z návštevy pani riaditeľky, mamičiek, pani učiteliek zo školy a priateľov školy, ktorí nabrali odvahu a prečítali nám krásne rozprávkové príbehy. Zazvonil zvonec a mesiacu marec je koniec.

            Mgr. Zuzana Forišová

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje