• NOC V ŠKOLE
          • NOC V ŠKOLE

          • V piatok 26. 5. 2023 sa siedmaci dobrovoľne a s radosťou vrátili poobede do školy, lebo sme sa rozhodli spoločne stráviť noc v škole. Témou akcie bolo oboznámiť sa s gastronómiou rôznych štátov sveta. Žiaci aj pani učiteľky si vybrali ľubovoľnú krajinu a priniesli všetkým ochutnať niečo z jej typických jedál. Ochutnali sme sladučké francúzske croissanty, makronky, taliansku pizzu, indické baklažánové curry, ruské pirôžky a tvarohové koláčiky, Mozartove gule, americké cookies aj popcorn.

            Takto posilnení sa žiaci pustili do súťaženia. Najprv hľadali QR kódy s úlohami v areáli školy. Pri ich riešení využili vedomosti z rôznych predmetov a získali číselné kódy. Pomocou týchto kódov sa im podarilo otvoriť zámky na truhlici a rozdelili si zaslúžený „poklad“ (čokoládové dukáty, šampanské, chipsy). Potom si v kvíze overili ako sa navzájom poznajú, riešili rôzne rébusy, z písmen vytvárali pomocou indícií slová a iné. Za svoje výkony si všetci zaslúžili čokoládové medaily.

            Zahrali sme si aj rôzne spoločenské hry: rummikub, ubongo, speedy. Nezabudli sme ani na oslávencov: Viktóriu a Dominika, ktorým spolužiačky upiekli muffiny a priniesli darčeky. Poriadne unavení sme sa napokon uložili spať do pripravených spacákov. Zaspávanie síce trvalo dosť dlho, ale napokon zaspali všetci. Verím, že sa nám spoločná noc v škole vydarila a budeme na ňu dlho spomínať.

            Mgr. S. Smolková a Mgr. M. Lendacká

        • TAKE ME OUT
          • TAKE ME OUT

          • našej základnej škole s materskou školou sa „učíme“ učiť viac vonku. Aj preto sme sa zapojili do výzvy Take me out – Zober ma von. Je to medzinárodný projekt, ktorého cieľom je nielen učenie vonku, ale vlastne to, aby deti trávili čo najviac času pobytom na čerstvom vzduchu. V tomto kole kampane sa spolu s nami zapojilo celkovo 177 materských a základných škôl, s 11 261 deťmi a 1 161 učiteľmi, zo štyroch krajín: z Estónska, Veľkej Británie, Českej republiky a Slovenskej republiky. V rámci týždňa Take me out sme sa rozhodli vyskúšať si v čo najväčšej miere čo najviac aktivít v prírode.

            Časť detí z 1. stupňa počas tohto týždňa absolvovala školu v prírode v Ždiari. My ostatní sme radi na chvíľu vymenili školské lavice za pobyt na čerstvom vzduchu na školskom dvore, v školskej záhrade alebo aj na Lipovskom hrade.

            Ďakujem pani učiteľkám za kreativitu a chuť skúšať nové veci.

            Mgr. M. Horváthová

        • ŠKOLA V PRÍRODE – ŽDIAR 2023
          • ŠKOLA V PRÍRODE – ŽDIAR 2023

          • Tak sme sa konečne dočkali! Konečne prišiel ten týždeň, na ktorý deti z prvého stupňa tak dlho čakali. Škola v prírode! Mali sme sa skvele, to by vám určite potvrdili všetci zúčastnení. Lúčenie s rodičmi bolo trocha ťažké, ale deti to zvládli a spoločne sme sa vydali na cestu plnú nových zážitkov. Počasie nám síce celý týždeň neprialo, ale to nás neodradilo. Obliekli sme si pršiplášte, obuli si gumáky a hor’ sa von. Vláčikom Maguráčikom sme sa previezli po malebnej dedine Ždiar. Navštívili sme Ždiarske múzeum, krásnu Beliansku jaskyňu, ktorá má až 874 schodov. V takom upršanom počasí to bola fuška, ale deti to s prehľadom zvládli. Celý pobyt sa niesol v téme divokého západu, v ktorom sa deti zhostili úloh šerifa, bankárov a pobočníkov. Spoločnými silami sa snažili dolapiť najhľadanejších zločincov divokého západu. Darilo sa im výborne! Silu si doplnili výborným jedlom, ktoré nám pripravovali v jedálni. Svoj pobyt sme zakončili v Starom Smokovci návštevou stanice Horskej záchrannej služby. Bolo to veľmi poučné. Môžeme len konštatovať, že to bol vydarený týždeň a deti si domov odniesli plno nových poznatkov aj zážitkov.

            Mgr. V. Nováková, Mgr. Ľ. Štofilová

        • MEDZINÁRODNÝ DEŇ MLIEKA
          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ MLIEKA

          • Mliečko, mliečko, to je veda,

            bez neho sa vyrásť nedá.

            Bez mlieka vraj budem malý,

            nebudem mať žiadne svaly.

            Nebudem mať zuby zdravé

            ani pevné kosti stále.

            Teraz to už dobre viem,

            hneď si mliečko nalejem.

            Ponúknem ho všetkým vám,

            veľa zdravia zaželám.

            Deň mlieka je dobrá príležitosť, aby sme si uvedomili jeho význam pre naše zdravie. V 4.A sme si tento deň pripomenuli tematickým dňom. Žiaci si priniesli to, čo im najviac z mliečnych výrobkov chutí – mlieko, bryndzovú nátierku, syrové nite, parenicu, jogurty. Urobili sme si spoločné desiatové posedenie. Potom nasledovali prezentácie „Prečo je mlieko zdravé“ a „Cesta mlieka“. Deň mlieka sme si pripomenuli mnohými zaujímavými aktivitami. O mlieku deti čítali, písali, počítali, tvorili projekty, čítali z grafov, zábavnou formou pracovali s mapou, maľovali, strihali a lepili. Dozvedeli sa o jeho dôležitosti v našej strave a tiež o tom, odkiaľ mlieko získavame a čo všetko sa z neho dá vytvoriť.

            Rozprávali sme sa, aké výhody pre naše zdravie prináša mlieko a mliečne výrobky, aké je veľmi dôležité pre náš rast a vývoj. Rozprávali sme sa aj o rôznych intoleranciách a náhradách mlieka. Okrem toho, že sme získali nové vedomosti a zručnosti, mliečnou odmenou boli pre nás lahodné nanuky.

            Mgr. M. Horváthová

        • BESEDA O ZDRAVOM ŽIVOTNOM ŠTÝLE
          • BESEDA O ZDRAVOM ŽIVOTNOM ŠTÝLE

          • Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, na ktorú často zabúdame. Život v zdraví nám umožňuje žiť kvalitný a spokojnejší život. Nie nadarmo sa hovorí: „V zdravom tele zdravý duch“. Pri usmerňovaní správneho životného štýlu detí je dôležité dbať na to, aby si deti už v detstve a mladosti vytvorili správne stravovacie zvyklosti, aktívne sa venovali pohybu a športovým aktivitám a neohrozovali svoje zdravie závislosťami. Zdravý životný štýl sú naučené cieľavedomé systematické činnosti, ktoré človek vykonáva pre svoje zdravie. K takýmto činnostiam patria hlavne zdravá a vyvážená strava, dostatok telesného pohybu, dostatočná hygiena, dobrá kondícia, odolnosť voči stresu, dobrá nálada, pozitívny prístup k životu, kvalitný spánok.

            K takýmto činnostiam nepatria hlavne fajčenie, pitie nadmerného množstva alkoholu, užívanie drog, nezdravá strava, nedostatok pohybu, negatívne myslenie.

            Dňa 15. mája sa žiaci našej školy zúčastnili besedy „Zdravý životný štýl,“ ktorú si pre nás pripravili Mgr. Libová a Mgr. Haľková. Besedy sa týkali troch tém.

            Pre najmenších bola nachystaná téma Zdravé zúbky. Deti sa dozvedeli, že zúbky potrebujú aj pestrú stravu – menej sladkostí a viac zeleniny, rýb a ovocia a že zubný kaz sa dá poraziť jednoduchou technikou čistenia zubov.

            Pre starších to bola beseda o životnom štýle, racionálnej výžive, pitnom režime, o dôležitosti pohybových aktivít, o zásadách správnej výživy či o ochoreniach zapríčinených nesprávnou výživou. Ako už z toho vyplýva, cieľom bolo uvedomiť si riziká nezdravého životného štýlu a motivovať deti k zmene.

            Pre najstarších bola pripravená téma o škodlivosti fajčenia, alkoholizmu a drog. Žiakom vysvetlili, čo je to  fajčenie aktívne a pasívne, aké sú riziká fajčenia u žien, čo predstavujú elektronické cigarety a iné výrobky na fajčenie a aké sú zdravotné riziká fajčenia. Alkohol patrí medzi návykové látky. Hovorili sme preto o zdravotných rizikách alkoholu, vzniku závislosti, prejavoch alkoholizmu ako ochorenia, o zdravotných dopadoch na organizmus. Žiaci sa aktívne a s nadšením zapojili do diskusie a pripravených aktivít.

            Mgr. M. Horváthová

        • OKRESNÉ KOLO V MALOM FUTBALE ZŠ
          • OKRESNÉ KOLO V MALOM FUTBALE ZŠ

          • Dňa 28. 4. 2023 sa v ZŠ Šmeralova Prešov uskutočnilo OK v malom futbale ZŠ – mladších žiakov.

            Našu školu reprezentovali:

            5. roč.: Bendik Erik, Bendík Martin, Kozák Matúš, Poráč Sebastián, Sivák Peter, Varga Matúš

            6. roč.: Rakaš Erik

            7. roč.: Vozár Richard

            Väčšinu zápasov sme prehrali, ale v súboji so ZŠ Májové námestie Prešov sme dosiahli remízu (3:3). Do ďalšieho kola sme nepostúpili...

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje