• KÚZELNÁ FYZIKA
          • KÚZELNÁ FYZIKA

          • V utorok k nám zavítal popularizátor fyziky pán Michal Figura. Hoci fyzika sa vyučuje až na 2. stupni, jeho zábavno-vzdelávací program je určený pre žiakov oboch stupňov ZŠ. Mnohí si myslia, že fyzika je len o vzorcoch, výpočtoch a slovných úlohách. Žiaci však počas programu nevideli jediný vzorec. Samozrejme, trocha teórie bolo, ale len do tej miery, koľko je potrebné. Žiaci sa oboznámili s tým, čo je to gyroskop, ako môžeme využiť magnety inde ako na chladničke, ako sa miešajú farby, ako sa látky odlišujú svojou hustotou... Počas predstavenia žiaci zistili, že fyzikálne javy sa dejú všade okolo nás a sú naozaj kúzelné.

            Mgr. M. Lendacká

        • EXKURZIA – VČELÁRSTVO
          • EXKURZIA – VČELÁRSTVO

          • Dňa 24. 11. 2023 žiaci šiesteho a siedmeho ročníka navštívili Botanickú záhradu UPJŠ v Košiciach. Čo nám ponúkla tentokrát? Výstavu o včelárstve, kde sme mali možnosť vidieť živé včielky v pozorovacom úli. Skúsený včelár nás zasvätil do tajomstiev života včiel vo včeľom úli a do výroby sladkého medu a oboznámil nás s tým, aké je dôležité opeľovanie včelami. Súčasťou výstavy bola aj expozícia včelárskych pomôcok a prístrojov od historických po moderné, ďalej včelárske oblečenie, rôzne druhy úľov a výrobky zo včelích produktov, ako napr. sladký med, propolis, peľ i sviečky z včelieho vosku. Priamo na mieste nám predviedli, ako sa také krásne a zdravé sviečky vyrábajú. A keďže sme boli v botanickej záhrade, za krátky čas sme precestovali v priestore a navštívili sme dažďový prales, púšť s kaktusmi aj subtropickú krajinu s voňavými citrusovníkmi 😊. Po vyčerpávajúcom poldni sme sa občerstvili a poprechádzali cez krásne košické námestie a tešili sa na jazdu vláčikom domov.

            Do skorého videnia, ďalšia expedícia 😊

            Mgr. Alexandra Pavelková

        • KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK
          • KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK

          • K vianočnej tradícii našej školy už po tretí rok patrí aj zber drobností pre osamelých ľudí v domovoch. V tomto roku sa nám podarilo naplniť krásnych 26 krabíc. Ďakujeme všetkým ochotným darcom, ktorí sa do tejto zbierky zapojili. Tieto krabice plné „lásky“ budú možno jediné darčeky, ktoré títo ľudia v domovoch dostanú. Veríme, že im vyčaria úsmev na tvári a určite ich bude tešiť pocit, že je na svete niekto, kto si na nich spomenul. Aj takýmto spôsobom spoločne vychovávame uvedomelé a empatické deti. Ďakujeme!

            Mgr. V. Nováková

        • „AKOŽE“ OBCHOD
          • „AKOŽE“ OBCHOD

          • Už ste niekedy boli v „Akože" obchode? My sme si taký zriadili priamo v našej 2.A triede. Je to taký obchod, v ktorom sa naučíte, ako nakupovať v takom „ozajstnom“ obchode. A bola to, veruže, ozaj zábava, aj napriek tomu, že sme si v skutočnosti ani nič nekúpili. Ale veľa sme sa toho naučili a zároveň si precvičili počítanie do 20. Každý žiak mal k dispozícii 20 „akože“ eur a s takouto sumou peňazí sa vybral do obchodu na nákup. V obchode sme prišli na veľa rôznych zaujímavostí, napr. ak mám 20 eur, nemôžem si kúpiť niečo, čo stojí 24 eur, alebo ak si kúpim niečo, čo stojí 20 eur, už si nič ďalšie kúpiť nemôžem... A keďže sa žiakom nakupovanie v „Akože“ obchode veľmi páčilo, zmenšená verzia obchodíku sa bude nachádzať v našom relaxačnom kútiku.

            Tr. uč. Mgr. Veronika Miženková

        • JUNIOR NÁBOJ
          • JUNIOR NÁBOJ

          • 24. 11. 2023 sa konala medzinárodná matematicko-fyzikálna súťaž tímov JUNIOR NÁBOJ. Tohto roku sa zapojilo Belgicko, Česká republika, Holandsko, Chorvátsko, Poľsko, Španielsko a Slovensko. Súťaž sa konala prezenčne na GJAR v Prešove. Našu školu reprezentoval štvorčlenný tím ôsmakov a deviatakov v zložení: Jakub Kravčík, Dávid Blizman, Martin Kozák a Viktória Hudáková. Vyskúšali si súťaženie v tíme a riešenie netradičných úloh. Verím, že nadobudnuté skúsenosti zúročia v ďalších súťažiach.

            Mgr. S. Smolková

        • BUBNOVAČKA
          • BUBNOVAČKA

          • Deň 19. november je Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí. S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka. Pri tejto príležitosti sa naša škola opäť zapojila do projektu BUBNUJEME, ABY BOLO DETI LEPŠIE POČUŤ, ktorá sa uskutočňuje na školách po celom Slovensku. Karolína Straková a Michal Seman z 9.A triedy nás oboznámili s históriou a cieľmi tejto akcie. Žiaci hlasným kričaním, udieraním a  bubnovaním upozornili na to, že deti ticho pred násilím neochráni a že aj deti majú svoje detské práva.

            Ing. M. Šimoňák

        • „KEĎ SA HLÁSKY NASŤAHUJÚ DO DOMČEKOV...“
          • „KEĎ SA HLÁSKY NASŤAHUJÚ DO DOMČEKOV...“

          • V 1. ročníku sme sa naučili čítať. Spoznávali sme písmenká a premieňali ich na hlásky. V 2. ročníku sme sa naučili písmená zoradiť a vytvoriť tak abecedu. Teraz sme zistili, že hlásky sa rozdelili na menšie skupinky a bývajú spolu vo svojich domčekoch. Domčeky sú tri. V jednom si svorne nažívajú samohlásky, v ďalšom spoluhlásky a v treťom dvojhlásky. No im to ešte nestačilo. Aj v tých domčekoch (okrem toho tretieho) vytvorili skupinky a zabývali sa na jednotlivých poschodiach. Prečo? To spoločne budeme odhaľovať na ďalších hodinách slovenského jazyka.

            Tr. uč. Mgr. Veronika Miženková

        • „JESENNÁ POLIEVKA“
          • „JESENNÁ POLIEVKA“

          • Pani Jeseň bola aj tento rok bohatá na svoje poklady a to treba využiť. Na ZÚ Hravá angličtina sme sa ich naučili pomenovať. A aby to nebolo len také hocijaké učenie, uvarili sme si z nich vynikajúcu jesennú polievku. A keby len jednu! Každý si pripravil recept a varenie sa mohlo začať. Všetky polievočky boli vynikajúce!

            Ved. ZÚ Hravá angličtina Mgr. Veronika Miženková

        • JESENNÁ VÝZDOBA – VYHODNOTENIE SÚŤAŽE
          • JESENNÁ VÝZDOBA – VYHODNOTENIE SÚŤAŽE

          • Koncom októbra sme vyhlásili našu prvú medzitriednu súťaž o najkrajšiu jesennú výzdobu. Každá trieda mala za úlohu skrášliť si priestor triedy, vytvoriť tak príjemnú jesennú atmosféru s využitím najmä prírodného materiálu a nemalým vienkom nápaditosti. 😊

            Kolektívy tried to poňali rôzne a práve tá rôznorodosť a pestrosť jesenných farieb i vôní dodáva to jesenné kúzlo i zachovanie našich tradícií.

            Pre členov hodnotiacej komisie, ktorá pozostávala z pedagogických i nepedagogických zamestnancov školy (napr. pani riaditeľka, pán školník i naše pani kuchárky), to bola veru neľahká úloha. Body sú zrátané a výsledky nasledovné:

            Najväčší počet bodov (89) získala trieda 7.A, ktorá si za svoju šikovnosť odniesla sladkú tortu s ovocím.

            Tesne za prvým miestom sa so svojou kreativitou umiestnili triedy 4.A a 5.A s rovnakým počtom bodov (84) a trieda 8.A (70 b). Žiaci si odniesli chutné bomboniéry. Sladkú pozornosť si vybojovali aj žiaci 6.A triedy (66 b).

            Pochváliť však chceme všetky triedy za ich šikovnosť, súťaživosť a hlavne za súdržnosť a spoluprácu.

            Mgr. Alexandra Pavelková

        • PONOŽKOVÝ OKTÓBER
          • PONOŽKOVÝ OKTÓBER

          • Aj naša škola sa zapojila do kampane OZ Podaj ďalej s názvom „Ponožkový október“, v ktorej sa zbierali ponožky pre ľudí bez domova. Podarilo sa nám vyzbierať 29 párov ponožiek, ktoré sme odovzdali Gréckokatolíckej charite v Prešove. Tá ich rozdelí ľuďom, ktorí to najviac potrebujú. Všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili, srdečne ďakujeme.

        • DIVADIELKO GAŠPARKO
          • DIVADIELKO GAŠPARKO

          • Legendárne postavy Kubko a Maťko si veselo bačujú na grúni. No keď im vílu Amálku unesú do Orientu, veru neváhajú ani minútu. Ovce postráži Dunčo a oni – poďho do sveta. Obľúbené Divadielko Gašparko zavítalo do našej školy. Príbeh známych valachov doplnený veselými dobrodružstvami, ktoré Maťko s Kubkom zažili pri hľadaní unesenej víly, deti ako vždy zaujal aj pobavil. Deti celé predstavenie sledovali s veľkým záujmom. Na záver mohli vidieť bábky aj zákulisie zblízka.

            Mgr. Mária Horváthová

        • DEŇ JABLKA
          • DEŇ JABLKA

          • Jablko. Sladké, šťavnaté, červené... Viete o tom, že aj jablko má svoj medzinárodný deň? Tým je každoročne 21. október. Aj tento rok sa žiaci prvého stupňa dozvedeli o dôležitosti jabĺk pre naše zdravie a o ich prospešnosti pre naše trávenie. Celý deň sa niesol v duchu jabĺčka. Pozreli si zaujímavú prezentáciu, počítali jabĺčkové príklady, tvorili príbehy, prečítali rozprávku o jablkách, naučili sa básničku a nezabudli si aj zaspievať pieseň Červené jabĺčko. Samozrejme nám nechýbala ani ochutnávka jabĺk, zdravého smoothie a jablkového koláčika.

            Všetkých asi najviac prekvapila informácia, že na svete existuje viac než 7000 odrôd jabĺk. Spoznali, že máme viacero odrôd jabĺk, ktoré sa navzájom líšia vôňou a chuťou. Získali tak nielen nové informácie, ale sa aj zabavili, ochutnali jablkové dobroty. Skúsme teda jabĺčka zaradiť do nášho jedálnička každý deň a pozitívne účinky sa určite čoskoro dostavia. Deň bol zavŕšený konzumáciou jabĺk pri obede, o ktoré sa postarali pani kuchárky.

            Deti boli jablkovým dňom nadšené, veď predsa maškrtiť sa dá i zdravo a učiť zasa hravo.

            Mgr. Mária Horváthová

        • EDU ESCAPE ROOM
          • EDU ESCAPE ROOM

          • Edu Escape Room je dobrodružná hra, pri ktorej sa skupina žiakov musí v určenom časovom intervale dostať von zo „zamknutej“ miestnosti. Spoločne hľadajú indície, odpovede na zaujímavé hádanky, riešia hlavolamy rôzneho typu a na ich základe otvoria zámky a uniknú z miestnosti späť do reality. 26. októbra 2023 si aj naši žiaci na vlastnej koži vyskúšali, ako dokážu spolupracovať pri riešení rôznych úloh, overili si svoje vedomosti z rôznych vyučovacích predmetov, precvičili si jemnú motoriku, ale aj logické myslenie a čítanie s porozumením. Všetkým skupinám od škôlkarov po deviatakov sa úspešne podarilo odomknúť všetky zámky.

            Mgr. Sylvia Smolková

        • PRVÁCI SI ZASADILI SVOJ STROM
          • PRVÁCI SI ZASADILI SVOJ STROM

          • „Stromy sú svätyne. Ten, kto im vie načúvať, sa dozvie pravdu.“ (Hermann Hesse)

            Strom zohráva nenahraditeľnú úlohu vo vývoji ľudstva. Pre život človeka prinášali stromy veľký hmatateľný úžitok, poskytovali ľuďom ochranu, dôležitý stavebný materiál, zdroj tepla a obživu. Človek obdivoval ich mohutnosť a dlhovekosť. Významná prítomnosť stromov v živote človeka, úcta k stromom, ba i bázeň pred nimi, sa odrážala v bohatých prejavoch duchovného života človeka. Nečudo preto, že majú stromy svoj Medzinárodný deň, ktorý pripadá na 20. októbra. Aj naši prváci sa zapojili do  sadenia svojho stromu – vŕby japonskej v areáli našej školy. Spoločné sadenie stromov je symbol priateľstva a pomoci medzi žiakmi. S pomocou pána školníka každý prváčik priložil ruku k dielu. Najprv spoločne vykopali jamu, stromček zasypali zemou a poliali. Zároveň dali sľub pani riaditeľke, že sa o svoj stromček budú starať a nezabudnú ho polievať, tak ako to spravili prvý deň v škole. Naši prváci budú mať živú pamiatku na svoje začiatky v základnej škole a jedného dňa budú môcť svojim deťom či vnúčatám, ako spomienku na svoje detstvo, ukázať svoj veľký strom, ktorý  vysadili so svojimi spolužiakmi a pani učiteľkou.

            Pevne veríme, že prváci nezabudnú na svoj sľub a budú sa o svoj krásny strom s láskou starať.

            Mgr. Mária Horváthová

        • DEŇ MLIEKA V MŠ
          • DEŇ MLIEKA V MŠ

          • Deň mlieka bol v škôlke výnimočný. Deti sa dozvedeli, odkiaľ máme mlieko. Skúsili si, aké namáhavé je prísť ku krabičke mlieka. Spoločne si pripravili kokteily, zo smotany si spravili maslo, ktoré im veľmi chutilo.

            Bc. A. Kundeková

        • ZELENINKOVÉ ŠIALENSTVO V MŠ
          • ZELENINKOVÉ ŠIALENSTVO V MŠ

          • Začiatkom októbra deti z materskej školy začali zeleninkovať. Počas celého roka budú spoznávať nielen zeleninu, ale aj ovocie.

            V záhrade vykopali svoju úrodu zemiakov, ktorú na jar zasadili a vzorne sa o ňu starali.

            Bc. A. Kundeková

        • ZBER STARÝCH MOBILOV
          • ZBER STARÝCH MOBILOV

          • Naša škola sa tento rok zapojila do projektu Recyklohry

            Novým cieľom je zozbierať čo najväčší počet starých mobilov.

            V každej domácnosti sa určite nájde nejaký starý, už nefunkčný mobilný telefón, ktorý nám zbytočne zaberá miesto v skrinke. Zbav domácnosť takého odpadu a prispeješ tak ku zdravšiemu prostrediu a navyše každý, kto sa zapojí do výzvy, môže získať zaujímavé ceny.

            Zber prebehne do 15. 11. 2023

            Stačí, ak svoje staré mobilné telefóny odovzdáte svojim triednym učiteľkám alebo odnesiete priamo pani učiteľke Alexandre Pavelkovej.

        • JESENNÁ VÝZDOBA – SÚŤAŽ
          • JESENNÁ VÝZDOBA – SÚŤAŽ

          • Jeseň pre niekoho znamená koniec krásne prežitého leta. Ale práve jesenná príroda má svoje farebné čaro.

            Prenesme si pokojnú jesennú atmosféru do priestorov školy. Buďte kreatívni a oblečte svojej triede šaty v jesennom prírodnom štýle. Trieda s najkrajšou nápaditou výzdobou bude odmenená 😊.

        • RECYKLUJ A VYHRAJ
          • RECYKLUJ A VYHRAJ

          • Milí naši žiaci a rodičia,

            pripomíname vám už 21. ročník súťaže Recykluj a vyhraj so spoločnosťou Milk-Agro, spol. s r. o. v školskom roku 2023/2024. Naďalej sa zberajú VIEČKA z výrobkov SABI a TETRAPAKY z mlieka SABI. Zber prebieha až do 29. apríla 2024.

            Prosíme vás, aby viečka boli čisté, vysušené, spočítané a odvážené. Žiaci odovzdávajú svojim triednym učiteľom.

             

            Súťaž ako jednotlivec!

            Aj tento rok pokračuje nová kategória, ktorá je určená pre jednotlivcov a prebieha na sociálnej sieti www.facebook.com/milkagro.sk od októbra do apríla. Každý mesiac vyžrebujú jedného víťaza, ktorý splní súťažnú úlohu. Hrá sa o i Phone.

            Tak zamaškrť si, zbieraj, sleduj FB a vyhraj 😊

            Mgr. Alexandra Pavelková

        • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU
          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU

          • Od 25. do 30. 9. 2023 prebiehal ETŠ 2023. Toto podujatie vzniklo v roku 2015 a podporuje ho aj MŠVVaŠ SR. Snahou je aktívnym pohybom viesť ľudí k zdravému životnému štýlu. Tradične sa aj naša škola zapojila do tejto aktivity akciou „Beh na horský hotel Canyon“, ktorej sa zúčastnili žiaci 5. až 9. ročníka pod vedením p. učiteľky Horváthovej a p. učiteľa Šimoňáka. Najrýchlejším žiakom bol Ladislav Bendík a najrýchlejšou žiačkou Nina Gajdošová. V skutočnosti však vyhral pohyb na čerstvom vzduchu...

            Ing. M. Šimoňák

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje