• ROZLÚČKOVÁ AKCIA ŠTVRTÁKOV
          • ROZLÚČKOVÁ AKCIA ŠTVRTÁKOV

          • Štvrtáci sa už nevedeli dočkať zaslúženej rozlúčkovej akcie. Doslova odškrtávali každý deň. Keď nastal ten deň, všetci boli nadšení. Svoju cestu sme začali v outdoorovom lanovom centre v Prešove. Tam na žiakov čakal program Atlantída a hľadanie pokladu. Ich úlohou bolo zdolávať rôzne náročné prekážky. Patrí im veľké uznanie, pretože niektoré z nich boli naozaj dychberúce. Všetci boli veľmi statoční a svoj poklad nakoniec našli. Po tomto náročnom zdolávaní sme sa presunuli do Soľnej jaskyne, kde si žiaci užili trocha oddychu pri relaxačnej hudbe. Svoj zážitkový deň sme ukončili ako inak než maškrtením obľúbených dobrôt. V našom prípade to boli hranolčeky.

            Mgr. V. Nováková

        • MATEMATICKÁ PRECHÁDZKA
          • MATEMATICKÁ PRECHÁDZKA

          • So žiakmi 5. až 9. ročníka sme využili pekné letné počasie a hodinu matematiky sme strávili netradične na "matematickej prechádzke". Prostredníctvom mobilnej aplikácie MathCityMap riešili matematické úlohy priamo v teréne v obci Lipovce. Potrebné údaje si museli odmerať, spočítať alebo zistiť priamo na určených stanovištiach. Pri riešení mohli použiť aj pripravené nápovedy. Za každú správne vyriešenú úlohu získavali body. V teréne sa naplno prejavila ich súťaživosť a zároveň si zopakovali aj učivo matematiky. Verím, že sa žiakom matematická prechádzka páčila a spoznali aj také miesta v Lipovciach, ktoré si doteraz nevšímali.

            Mgr. S. Smolková

        • TÝŽDEŇ BEZ HRAČIEK
          • TÝŽDEŇ BEZ HRAČIEK

          • Počas témy Moja vlasť sme našu škôlku premenili na ľudovú "chyžu". Deti sa oboznámili so znakom a vlajkou našej krajiny a s pani prezidentkou. Preniesli sme sa o niekoľko rokov dozadu a všetky novodobé hračky sme odložili. Deti mali k dispozícii staršie a už historické hračky. Nikomu naše hračky nechýbali, lebo deti mali množstvo podnetov na tvorenie a hru. Vďaka tejto skúsenosti zapájali deti svoju fantáziu oveľa viac ako inokedy. Oboznámili sa s tradičnými remeslami, vyskúšali si tkať koberec, šiť čižmu, maľovať taniere. Vďaka spolupráci rodičov, ktorí neváhali prekutrať svoje povaly, sme mali k dispozícii rôzne náradia, veci a hračky z minulosti. Záver týždňa sme oslávili poriadnou dedinskou veselicou v tradičných krojoch.

            Bc. A. Kundeková

        • MONITORING NÚCEM 2021
          • MONITORING NÚCEM 2021

          • V tomto školskom roku sa Testovanie-9 z dôvodu dlhodobého dištančného vzdelávania neuskutočnilo. Na získanie spätnej väzby o priebehu dištančného vzdelávania a vyhodnotenie úrovne vedomostí deviatakov po jeho ukončení Národný ústav certifikovaných meraní realizoval v priebehu prvého júnového týždňa monitoring o dištančnom vzdelávaní z pohľadu deviatakov základných škôl a štvrtákov gymnázií s osemročným vzdelávacím programom.

            Do monitoringu, ktorý prebiehal elektronickou formou, bolo vybraných 476 škôl s vyše 12 000 žiakmi, medzi nimi aj naša škola. Žiaci riešili vedomostné testy z matematiky a slovenského jazyka a literatúry a vypĺňali dotazník o priebehu dištančného vyučovania z ich pohľadu. Výsledky monitoringu spracované na úrovni celého Slovenska plánuje NÚCEM zverejniť v septembri 2021.

            Naše deviatačky si už môžu celkom vydýchnuť, pretože okrem monitoringu úspešne zvládli aj prijímačky a všetky sú prijaté na svoje vysnívané stredné školy. Držíme im palce v ďalšom štúdiu.

            Mgr. M. Lendacká, Mgr. G. Pavelková

        • KLÍČENIE SEMIEN - PROJEKT
          • KLÍČENIE SEMIEN - PROJEKT

          • Na hodinách prvouky sme so žiakmi sledovali klíčenie semien, ktoré sme zasadili v triede. Usilovní žiaci neváhali a vyskúšali vypestovať semená aj doma. Semienka vyklíčili, no nie všetkým sa rovnako darilo. Semienko, ktoré sme zasadili, polievali a nechali na svetle, rástlo pomerne rýchlo. Tieto lístky na rastline hrachu, fazule, či kukurice boli zdravé, zelené. Semienko nepolievané, ponechané v tme vyklíčilo, no lístky boli svetlo zelené a zvädnuté. Rastlinky sme spolu vysadili do našej školskej záhrady, kde majú všetky podmienky pre rast. Úrodu si určite pozbierame. Výsledky pokusov sme pridali do fotoalbumu. 

            Mgr. G. Pavelková

        • MEDZINÁRODNÝ DEŇ DETÍ - 1. STUPEŇ
          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ DETÍ - 1. STUPEŇ

          • Svet detí by mal byť plný radosti, šťastia a lásky.

            V piatok 4. 6. 2021 sme si na 1. stupni užili oslavu Dňa detí, ktorá sa pre lepšie počasie presunula na koniec týždňa. Deti súťažili v tímoch zložených zo všetkých tried, aby sa lepšie spoznali a sily boli vyrovnané. Prekonávali rôzne prekážky, plnili úlohy a zbierali časti mapy. Tá ich doviedla k sladkému pokladu. Nové tanečné kreácie nás na diskotéke naučili pani učiteľky, ale aj niektorí žiaci. Vrcholom programu bolo samozrejme preťahovanie lanom, ktoré v tento deň nesmie chýbať. Najväčší záujem bol o súboj žiaci verzus učitelia. „Ťahali za jeden povraz“, takže nám nedali žiadnu šancu. Dodnes sa medzi žiakmi pošuškáva, že to bol ich najlepší deň v škole.

            Mgr. N. Kováčová  a Mgr. M. Šofranková

        • MDD V MATERSKEJ ŠKOLE
          • MDD V MATERSKEJ ŠKOLE

          • Naša materská škola a a deti v nej sa 4. 6. 2021 premenili na pravekých ľudí. Tomuto dňu predchádzali aktivity celý týždeň. Ráno sme sa všetci spoločne vybrali do blízkeho lesa uloviť mamuta. Po úspešnom love sme si zatancovali víťazný tanec a mamuta odniesli do pravekej dediny, kde sme strávili celý náš praveký deň. Po výbuchu sopky v láve deti  nachádzali skamenených dinosaurov a kosti. Kosti využili na svoj praveký náhrdelník a dinosaurom navrátili farby. Po chutnom obede si dopriali trochu odpočinku a schladili sa nanukom. Spoločne zvládli rôzne súťaže a na záver sa pustili do modelovania výrobkov z hliny. Deň sme ukončili odovzdaním medailí a super zážitkami.

            Bc. A. Kundeková, Mgr. Z. Forišová

        • VÝTVARNÁ VÝCHOVA POČAS MDD
          • VÝTVARNÁ VÝCHOVA POČAS MDD

          • Dňa 1. 6. 2021 pri príležitosti osláv Medzinárodného dňa detí sme si na hodinách výtvarnej výchovy so žiakmi 1. stupňa ZŠ spomenuli na všetky deti celého sveta. Žiaci mali možnosť namaľovať dokresliť a znázorniť svojich rovesníkov, kamarátov rôznej farby pleti alebo rôznych národností, pričom si uvedomovali, že tento sviatok patrí všetkým deťom. Pracovali v skupinách, ale aj samostatne a ich vydarenú tvorbu si môžete pozrieť vo fotoalbume.

            Mgr. Ľ. Štofilová

        • MÚDRE HRANIE
          • MÚDRE HRANIE

          • Naša škola sa zapojila do rozvojového projektu MÚDRE HRANIE. Hodnotených bolo celkovo 2221 žiadostí. Finančné prostriedky vo výške 500 000 EUR boli rozdelené 706 žiadateľom. Získali sme maximálnu sumu 500 € na nákup pomôcok, hračiek a kníh do materskej školy. Zakúpili sme pomôcky na rozvoj prírodovednej gramotnosti, pomocou ktorých môžu deti skúmať, oboznamovať sa a experimentovať. Jazykovú, matematickú gramotnosť si deti zdokonalia pomocou hovoriacich štipcov a nahrávacej steny. Jemnú a hrubú motoriku si deti precvičia s drevenou stavebnicou a farebnými kockami, pinzetou. Našu knižnicu sme obohatili o encyklopédie, rozprávkové knihy, tangram. Aj takouto formou získavame finančné prostriedky a dúfame, že aj v ďalších projektoch bude naša škola úspešná.

            Mgr. G. Pavelková

        • MEDZINÁRODNÝ DEŇ DETÍ - 2. STUPEŇ
          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ DETÍ - 2. STUPEŇ

          • Medzinárodný deň detí sme na 2. stupni oslávili so žiakmi v prírode. Po dlhom období „sedenia za monitormi počítača“ sme si urobili turistickú vychádzku do Kopytovskej doliny. Prialo nám aj počasie. Pri campe Zlaté kopyto sme si pochutnali na opekaných špekáčikoch, slaninke a chlebíku. Žiaci si zahrali futbal, zasúťažili v skoku na švihadlách, preťahovaní sa lanom či nafukovaní balónov. Do školy sme sa vrátili bohatší o zážitky, sladké odmeny a príjemne unavení.

            Mgr. S. Smolková

        • DARČEK PRE DETI A ŽIAKOV K MDD
          • DARČEK PRE DETI A ŽIAKOV K MDD

          • Ministerstvo kultúry SR v spolupráci s Ministerstvom školstva SR pri príležitosti Medzinárodného dňa detí prinášajú všetkým deťom v školách špeciálne online projekcie troch divadelných predstavení.

            Na online platforme bude 1. júna 2021 od 11.00 do 17.00 hod. prístupný umelecký program určený špeciálne pre deti.

            Slovenské národné divadlo uvedie činohernú hudobnú rozprávku Pavla Dobšinského Mechúrik-Koščúrik v úprave a réžii Juraja Bielika a Antona Korenčiho.

            Odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=xvm7VaT3Xno

            Štátny komorný orchester Žilina odohrá skrátenú verziu známej opery Wolfganga Amadea Mozarta Bastien a Bastienka pod taktovkou dirigenta Daniela Simandla s obľúbeným moderátorom Martinom Vanekom a s áriami preloženými do slovenčiny.

            Odkaz: https://youtu.be/FaANr2m8J70

                        https://www.facebook.com/skozilina

            A Slovenská filharmónia prinesie orchestrálnu suitu Modesta Petroviča Musorgského Obrázky z výstavy pod taktovkou dirigenta Lukáša Pohůnka a s obľúbeným moderátorom Martinom Vanekom.

            Odkaz: https://stream.filharmonia.sk/video/?v=KS202106011100

                        https://www.facebook.com/SlovakPhilharmonic

             

            PRAJEME PEKNÝ UMELECKÝ ZÁŽITOK!

            Mgr. G. Pavelková, riaditeľka školy

        • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA
          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • Aj v tomto školskom roku sa opäť zápis do 1.ročníka konal bez prítomnosti detí z dôvodu trvajúcej epidemiologickej situácie spôsobenej ochorením COVID-19. Napriek tomu sa naši budúcoroční prváčikovia nevedia dočkať septembra. Ich rodičia ich prišli zapísať a my sme im pripravili prvé ozajstné úlohy, s ktorými sa bez problémov doma statočne popasovali. Za snahu dostali zaslúžený darček. Už teraz sa tešíme na každého prváka :-)

            Mgr. Gabriela Pavelková, riaditeľka školy

        • 31. MÁJ - SVETOVÝ DEŇ BEZ TABAKU
          • 31. MÁJ - SVETOVÝ DEŇ BEZ TABAKU

          • Deň 31. máj je od roku 1987 vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) za Svetový deň bez tabaku. Cieľom je povzbudiť ľudí k rozhodnutiu prestať fajčiť. Je vedecky dokázané, že fajčenie spôsobuje onkologické a respiračné ochorenia. Našich žiakov 5. až 9. ročníka o škodlivosti fajčenia poučil p. uč. Pribula. Svoj názor na fajčenie potom žiaci na hodinách výtvarnej výchovy vyjadrili kresbami. Najlepšie práce sme vybrali a umiestnili ich na nástenke.

            Ing. M. Šimoňák, koordinátor prevencie a drogových závislostí

        • ČÍTAME RADI 2
          • ČÍTAME RADI 2

          • Aj naša škola sa tohto roku zapojila do výzvy Podpora čitateľskej gramotnosti – rozvojový projekt „Čítame radi 2“, v ktorej sme boli úspešní. Získali sme v nej sumu 800 eur na nákup nových kníh do školskej knižnice. Naplno sme využili zľavy v kníhkupectvách, a tak nám na policiach pribudlo vyše 50 nových knižných titulov, spolu teda vyše 100 nových kníh od náučných cez rozprávkové, príbehy zo života detí, dievčenské aj dobrodružné romány, detektívky, pribudlo aj niekoľko komiksov a nechýba ani pár básnických zbierok. Všetci žiaci od 1. po 9. ročník si tam nájdu niečo pre seba. Knižnica je otvorená každý piatok od 11.55 do 12.55 hod.

            Mgr. M. Lendacká, školská knihovníčka

        • JAR V ŠKD
          • JAR V ŠKD

          • Tohtoročná jar nám síce nepraje a slnečných dní bolo zatiaľ veľmi málo, ale aj tak sme si ich užili. Na chvíľu sa z dievčat stali lesné víly, ktoré zakvitnutú lúku využili na pletenie venčekov. Chlapci síce neplietli, ale usilovne nám zbierali púpavy a poriadne sa vybehali :)

            Mgr. D. Dugasová

        • VOJACI OČAMI DETÍ 2021 - VÝTVARNÁ SÚŤAŽ
          • VOJACI OČAMI DETÍ 2021 - VÝTVARNÁ SÚŤAŽ

          • Žiaci druhého stupňa sa na prelome mesiacov apríl a máj zúčastnili jubilejného 20. ročníka výtvarnej súťaže „VOJACI OČAMI DETÍ“. Súťaž vyhlásil minister obrany SR Jaroslav Naď, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko a mesačník Obrana.

            Súťaž bola určená pre všetkých žiakov základných škôl, ktorí mohli prostredníctvom svojich výtvarných diel vyjadriť to, ako vnímajú prácu a život profesionálnych vojakov, ich každodenné plnenie úloh, či Ozbrojené sily SR ako celok.

            Spomedzi súťažných prác vyberie porota zložená z výtvarníkov, zamestnancov rezortu a profesionálnych vojakov po tri najlepšie práce.

            Ocenení žiaci získajú diplomy, vecné ceny a tiež finančnú odmenu vo výške:

            1. miesto: 160 eur

            2. miesto: 130 eur

            3. miesto: 110 eur

            Držíme palce :)

            Ing. Radoslav Pribula

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia,

            od 17. 5. 2021 školské vyučovanie sa vo všetkých ročníkoch uskutočňuje naďalej prezenčne podľa doposiaľ platných hygienických opatrení. Dištančné vyučovanie sa nerealizuje.

            Od pondelka 17. 5. 2021 zákonný zástupca nemusí zasielať tlačivo - Čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti. Táto povinnosť predkladania čestného vyhlásenia ostáva v platnosti len v prípade prerušenia školskej dochádzky žiaka na viac ako 3 dni (vrátane sviatkov a víkendov).

            Telesná a športová výchova sa umožňuje vykonávať žiakom základných škôl v exteriéri, pričom je povolené cvičiť bez rúška za predpokladu dodržiavania min. 3-metrových odstupov medzi žiakmi. Kontaktné tímové športy (futbal, basketbal, vybíjaná a pod.) nie sú povolené. Telocvičňa ani šatne určené na prezliekanie žiakov sa nevyužívajú. Okres Prešov zostáva naďalej v červenej farbe podľa COVID AUTOMATU.

        • VYHLÁSENIE O BEZINFEKČNOSTI
          • VYHLÁSENIE O BEZINFEKČNOSTI

          • Milí rodičia,

            po prihlásení cez rodičovské konto v edupage.org je možnosť poslať Vyhlásenie o bezinfekčnosti aj elektronicky. Nájdete ho pod ikonkou Žiadosti/Vyhlásenia. Zakliknete iba potrebný dátum a odošlete. Následne dostanete správu cez edupage od triedneho učiteľa o jeho akceptácii. Je to oveľa jednoduchšie a ekologickejšie. Nemusíte tak tlačivo o bezinfekčnosti každý pondelok alebo 3 dni po absencii dieťaťa v škole tlačiť a podpisovať.

            Mgr. G. Pavelková, riaditeľka školy

             

        • PRAVIDLÁ PRE ŠKOLY V ČERVENOM OKRESE OD 3.5.2021
          • PRAVIDLÁ PRE ŠKOLY V ČERVENOM OKRESE OD 3.5.2021

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            na základe vyhlášky ÚVZ č. 200/2021 sa od pondelka 3. 5. 2021 rodičia a žiaci 2. stupňa nemusia preukazovať negatívnym testom na covid-19 ani výnimkami z testovania.

            POZOR! Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti (v prílohe) je potrebné odovzdať v pondelok a potom stále pri prerušení dochádzky dieťaťa / žiaka do školy v trvaní viac ako 3 dni po sebe (vrátane soboty a nedele). Platí to pre všetkých - pre materskú školu, pre 1. a 2. stupeň.

            Kvôli vzniknutej situácii v našej škole spojenej s vírusom prosíme, aby ste dali preventívne pretestovať svoje dieťa aj seba. Testovanie na covid-19 sa bude konať v sobotu 1. 5. 2021 v Lipovciach od 8.00 do 13.00 hod. Ďakujeme! 

            Mgr. G. Pavelková, riaditeľka školy

        • V ZDRAVOM TELE ZDRAVÝ DUCH - MATERSKÁ ŠKOLA
          • V ZDRAVOM TELE ZDRAVÝ DUCH - MATERSKÁ ŠKOLA

          • Heslo týždňa bolo ,,V zdravom tele zdravý duch". Počas celého týždňa sme sa s deťmi oboznámili, rozprávali o našom ľudskom tele. V dramatizácii sme si ukázali ako fungujú naše pľúca. Všetky poznatky sme využili v hre na lekára. Medzi nami rastú budúci zdravotníci :-)

            Bc. A. Kundeková

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje